Foto: Kossev

U ponoć između 13. i 14. januara, sa čuvene zvečanske tvrđave stare najmanje 1.000 godina, tradicionalno se za pravoslavnu Novu godinu ispaljuje spektakularan vatromet. Još nešto, nažalost, preti da postane tradicija na ovom mestu.

Noć nakon proslave i vatrometa, na samom vrhu kule vidljive su patrone, odnosno ostaci ispaljenih pirotehničkih sredstava i vatrometa, prenosi KoSSev.

Kako su ispaljivani, ostaci vatrometa ostali su rasuti i samim obodom zvečanske kule, kao i poneka prazna limenka pića.

Ovo smeće je trenutno na najvišoj tački doline Ibra – levo, nizvodno, između Kosovske Mitrovice i Zvečana, odmah uz trobojku koja je takođe jedan od zaštitnih zvečanske kule u posleratnoj istoriji ovog mesta.

Kanta za smeće, koja je postavljena prilikom uređenja pešačke staze na brdu Zvečan je prazna. Ranije ove godine je i ova kanta praktično uništena, tako što je iz nje iznešena limena unutrašnja korpa, a sada ostala samo drvena struktura.

Zvečanska tvrđava, jedno je od važnijih istorijskih lokaliteta na Severu Kosova i jedno od najstarijih utvrđenja na Balkanu, na kojem se nalaze ostaci crkve Svetog Đorđa, cisterne i glavne donžon kule osmougaonog oblika.

Kula Zvečan je 1990. godine proglašena Spomenikom kulture od izuzetnog značaja i zvanično je pod zaštitom Republike Srbije.

BONUS VIDEO: Akcija kosovske policije i u Zvečanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare