Na Trgu Slobode u Novom Sadu počinje obeležavanje sećanja na Oluju

Društvo 04. avg 202219:14 > 19:44
Podeli:
Novi Sad, Oluja, obeležavanje Oluje, Trg Slobode u Novom Sadu
Foto: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

U Novom Sadu na Trgu slobode večeras se održava obeležavanje dana sećanja na sve stradale i prognane u hrvatskoj policijskoj i vojnoj akciji "Oluja". U Crki Svetog Marka je održan parastos za poginule, a gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je položio vence na spomenik stradalima.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta danas je, posle parastosa svim stradalima u Hrvatskoj akciji „Oluja“, istakao da i 27 godina od završetka rata „Oluja“ i dalje traje.

Linta je naglasio da ta akcija predstavlja najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata.

„U Hrvatskoj ne postoji politička volja da se suoče sa svojom tamnom stranom prošlosti, da procesuiraju sve odgovorne za ratne zločine, te da poštuje srpske žrtve“, rekao je Linta i dodao da  se u Hrvatskoj vodi politika „cementiranja etničkog čišćenja“.

Više od 70 odsto žrtava koje su identifikovane u vojnoj akciji "Oluja", činili su stariji koje je bilo najteže ubediti da napuste svoja ognjišta, poručio je danas predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović, koji je na 27. godišnjicu od te oružane akcije, upozorio da čak 300 ekshumiranih tela čeka na identifikaciju.

Šapić položio venac na Spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima 1991-2000.

Ranije danas, povodom 27 godina od početka akcije "Oluja" gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić položio je venac na Spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima 1991-2000. godine na prostoru bivše Jugoslavije.

PROČITAJTE JOŠ

Šapić je položio venac koji je sačinjen od cveća koje je u boji zastave naše države, a na kom piše "Večna slava i hvala". Kako je saopštila Gradska uprava, Šapić je prvi gradonačelnik Beograda koji je odao počast žrtvama činom polaganja venaca na tom spomeniku.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

U Sabornom hramu u Novom Sadu parastos je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop mohački g. Damaskin, uz sasluženje sveštenstva i đakonstva Eparhije bačke.

BONUS VIDEO: Novi sad protest

 

Komentari

Vaš komentar