zaštitne mere
Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Krizni štab Vlade Srbije danas će održati sednicu zbog povećanog broja novozaraženih virusom korona, kojih je dva dana za redom više od 200. Tada ćemo saznati i stižu li nam nove strože mere zaštite o kojima se uveliko govori.

Nismo se čestito oporavili ni od policijskog časa i karantina, a već se pominju strože mere zaštite koje će se eventualno danas zvanično i najaviti.

Naime, poslednjih dana u Srbiji je primetan veliki skok u broju zaraženih -juče su registrovana 203 nova slučaja od 6.504 testirane osobe, dok je prekjuče bilo 245 novoobolelih.

Iz neretko kontradiktornih izjava članova Kriznog štaba za sada možemo tek da naslutimo šta nas čeka. Imunolog Srđa Janković rekao je juče da će nošenje zaštitnih maski uskoro biti obaveza i na otvorenom prostoru kada dolazi do kontakata.

Pominje se i manji broj ljudi na okupljanjima ili čak potpuna zabrana okupljanja, zatvaranje bioskopa i pozorišta i rigoroznije mere za ulazak u Srbiju.

Pročitajte još:

Epidemiolog Predrag Kon kazao je Krizni štab neće dozvoliti da koronavirus “nastavi masovno da se razmnožava, a da se ne preduzmu odgovarajuće mere”.

Kon je za Televiziju “Hepi” rekao da nije siguran da li će mere biti donošene “sa ili bez vanrednog stanja”.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je kako će insistirati na tome da lokalni Krizni štabovi više ne izdaju „specijalne dozvole“ za svadbe i proslave, pošto upravo takva okupljanja, kako je ocenio, daju priliku virusu korona da cirkuliše.

Na sve to epidemiolog Branislav Tiodorović je za portal Nova.rs juče kazao sledeće:

“Nešto se valje iza brda. Svako ko realno sagledava stvari ne mora da bude veliki stručnjak, niti u medicini – alo posmatra ovu situaciju koja se dešava oko nas i traje već dve nedelje, sve godi, a mi smo, kao, mirni. Ja uvek kažem kada je tako mirno, nešto se valja iza brda, nije baš tako. Naravno da je sve to moralo da utiče i na situaciju kod nas. Ako polazimo samo od te činjenice da imamo građane iz susednih država koji dolaze kod nas, moramo očekivati tako nešto. Ako pričamo o jučerašnjem povećanju broja zaraženih, ja mislim da će ga biti i više”, iskren je Tiodorović.

Takođe, on je juče na Televiziji NOVA S u emisiji Među nama izjavio da duboko veruje svom narodu da će i dalje u najvećoj meri biti disciplinovan i da stoga nikakvih strožih mera neće biti.

Ma sve to, uoči sednice Kriznog štaba oglasio se i ministar zdravlja.

„Da nađemo balans. Da pooštrimo mere, ali da bude balansa. Na stolu su sve mere koje mogu da daju rezultat“, rekao je Lončar za Radio-televiziju Srbije, uoči sednice Krizno štaba.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare