Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Đaci trećeg razreda gimnazija i srednjih stručnih škola koji su polagali probu državne mature, još nisu dobili rezultate testa. Predviđeno je bilo da preliminarni rezultati testa iz srpskog jezika budu objavljeni 5. juna na portalu Moja matura, a da učenici nakon toga mogu da ulože prigovore. Školama je stiglo obaveštenje od organizatora da se pregledanje odlaže, ali nisu dobili informaciju do kada, piše Euronews.

Proba državne mature bila je zakazana za 31. maj, 1. i 2. jun. Planirano je bilo da đaci polažu test iz srpskog, matematike i treći da biraju sa liste opšteobrazovnih predmeta.

Samo nekoliko dana pred testiranje, škole su obaveštene da će učenici raditi samo test iz srpskog, a da se otkazuju druga dva testa.

Razlog je odlaganje državne mature za dve godine. Ministarstvo prosvete predložilo je da se državna matura umesto 2024. godine, održi 2026 godine.

Pročitajte još:

Prosvetne vlasti su tada saopštile da je ovo testiranje državne mature važnije za sistem nego za učenike. Zapravo državnu maturu će, ukoliko bude uvedena 2026. godine, polagati učenici koji su sada završili prvu godinu srednje škole, dok su probni test radili đaci treće godine srednje škole.

Ministarstvu prosvete bilo je važno da se proveri kako funkcioniše softver za pregledanje zadataka, skening centri, portal na kome će da budu objavljeni rezultati, ali i štampanje testova, pakovanje u sigurnosne vreće, distribucija.

Foto: Nemanja Jovanović

Čim je završen test iz srpskog jezika uočeni su problemi sa softverom. Bilo je poteškoća i skening centrima, zatim sa softverskim pregledanjem zadataka zatvorenog tipa, gde je učenik trebao da odabere jedno od ponuđenih rešenja.
Od 23 zadatka na testu, samo je pet bilo otvorenog tipa, gde se od učenika očekuje da upiše odgovor. Te zadatke trebalo je da pregledaju nastavnici. Međutim, pregledači nisu mogli da se uloguju na onlajn platformu. Ubrzo je stiglo obaveštenje da se pregledanje testova odlaže posle 6. juna, ali nije precizirano do kada.

Ministarstvo prosvete: Problemi sa softverom

U Ministarstvu prosvete kažu da proba državne mature organizovana kako bi se testirao ceo sistem i utvrdili eventualni nedostaci koje je potrebno rešiti pre nego što se pristupi implementaciji ovog ispita

Navode da je tokom pregleda skeniranih testova iz srpskog jezika i književnosti utvrđeno da postoji problem sa softverom i pristupu pregledača zadacima koje je potrebno pregledati.

BONUS VIDEO: I te kako se pitaju đaci: Odlaže li se državna matura?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar