Zoran Đorđević Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vlada odlučila da se upućivanje zaposlenih na plaćeno odsustvo duže od 45 radnih dana odbrava bez mišljenja reprezentativnog sindikata, sa rokom do prestanka vanrednog stanja.

Vladin Zaključak je, kako se navodi u saopštenju Ministarsva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, donet na osnovu njihovog predloga, jer će tokom vanrednog stanja mnogi poslodavci zbog prekida rada ili smanjenja obima posla imati potrebu da zaposlen što pre upute na plaćeno odsustvo, a u skladu sa Zakonom o radu.

Ministarstvo za rad je zato predložilo da se rešenja za davanje saglasnosti za upućivanje zaposlenih na plaćeno odsustvo duže od 45 radnih dana, izdaju bez mišljenja reprezentativnog sindikata grane ili delatnosti osnovanog na republičkom nivou.

Na taj način, navode, skraćuje se propisana procedura upućivanja zaposlenih na plaćeno odsustvo duže od 45 radnih dana, a samim tim i neizvesnost do konačnog odlučivanja po zahtevu.

Zaposleni koji po tom osnovu odsustvuju sa posla, imaju pravo na naknadu zarade najmanje u visini 60 odsto prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, s tim da ista ne može biti manja od minimalne zarade.

Kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu i ugovorom o radu, naknada zarade po ovom osnovu može da se utvrditi i u većem procentu od naknade zarade propisane zakonom.

Ministarstvo će rešenje dostavljati poslodavcima, elektronskim putem, a na osnovu obrazloženog zahteva poslodavca i potrebne dokumentacije, sa rokom vazenja najkasnije do dana prestanka vanrednog stanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram