Foto:EPA-EFE/MARTA PEREZ

Pozitivan rezultat na koronavirus u Nišu dobije čak polovina pacijenata koji se prvi put požale na simptome kovida-19 u nekoj od četiri kovid ambulante u tom gradu.

Pozitivan rezultat na koronavirus u Nišu dobije čak polovina pacijenata koji se prvi put požale na simptome kovida-19 u nekoj od četiri kovid ambulante u tom gradu, prenosi N1.

To je izuzetno veliki procenat novozaraženih od kojih je, statistički gledano, većina nevakcinisana u uzrastu između 20 i 40 godina, kažu za N1 u Domu zdravlja koji je tri ambulante rezervisao isključivo za obolele i pacijente za koje se sumnja da su inficirani virisom Sars-Cov-2.

Prema poslednjim podacima, obavljena su 2.652 pregleda tokom prethodna 24 sata. Pozitivan nalaz na kovid imalo je 335 pacijenata, a prvi put se na pregled javilo nešto više od 600 ljudi.

U Domu zdravlja pojašnjavaju da obolevaju i stariji od 60 godina koji su u potpunosti prošli kroz vakcinaciju, ali su oni u odnosu na ukupan broj obolelih ispod 10 odsto.

„To su ljudi kojima je imunitet opao, a primili su obe doze najčešće Sinofarmove vakcine. Ili nisu ni uspeli da razviju imunitet i upravo je zbog takvih građana važno da postoji kolektivni imunitet koji bi virus oslabio do te mere da ni takvim ljudima ne bi mogao da naudi“, kažu lekari.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar