Foto:mdri-s.org/Marc Schneider

Užasna i potresna priča o zastrašujućem životu dece i odraslih sa smetnjama u razvoju i invaliditetom dva puta je za 14 godina šokirao srpsku javnost. Dok nadležni danas traže dokaze i formiraju timove koji treba da ispituju te navode praveći se da ne znaju ništa o tome, ova priča je zapravo mnogo starija i sve datira još od 2007. godine kada su objavljeni prvi izveštaju o stanju u pojedinim ustanovama socijalne zaštite u Srbiji.

Još krajem 2007. godine iz Srbije je otišla slika koja zaprepastila svet – uznemirujući prizori poput dečaka sa Daunovim sindromom koji je tada već 11 godina ležao vezan za krevet ili polugole dece koja se hrane i vrše nuždu u krevetu, ovo su bili samo neki od primera iz prvog izveštaja organizacije MDRI-S koja se bavi zaštitom prava osoba ometenih u razvoju koji je objavljen 2007. godine i koji je izazvao burnu reakciju u javnosti.

Dok je taj prvi izveštaj MDRI nastao kao plod zvanja i traženja dozvola za posete tim ustanovama, poslednji izveštaj „Zaboravljena deca Srbije“ baziran je na institucionalnoj saradnji resornog ministarstva i organizacija koje su radili monitoring i to na osnovu sporazuma.

Koja je bila tadašnja reakcija države?

Među pozitivne pomake prvog izveštaja iz 2007. godine najviše se ističe slučaj zastrašujuće ustanove u Kulini, gde je odmah zabranjen prijem dece u tu ustanovu, a deca su izmeštena u male domske zajednice i druge domove. Međutim, Snežana Lazarević iz MDRI-S napomenula je za Nova.rs da je problem kod malih domskih zajednica bio taj da oni funkcionišu gotovo isto kao i domovu, samo što su uslovi malo bolji.

Drugi veliki ishod tog izveštaja je i deinstitucionalizacija dece, ali ipak neka deca ostala su „zaboravljena“, kao što i glasi naziv poslednjeg izveštaja o kojem već dva dana neprestano pričamo. Naime, iako je ukupan broj dece u domovima smanjen, to su najviše bila deca koja su bez roditeljskog staranja, tako da neki izveštaji govore da je ipak 80 odsto dece u ovim ustanovama ona sa smetnjama u razvoju i deca sa invaliditetom.

Iako je prvobitno nalaze izveštaja iz 2007. godine negirao tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević, sa druge strane bivši ministar za socijalni rad Rasim Ljajić nakon izveštaja je otišao u dom u Kulini, koiji je bio u najužasnijem stanju.

„Zatekao me izveštaj te međunarodne organizacije, nadležni su govorili da tu nema istine i da ima dosta preterivanja. Otišao sam dole, ulagali smo i popravljali stanje“, kaže Rasim Ljajić.

Ljajić je za Nova.rs naveo da je tada pozvao sve da krenu zajedno da obilaze te ustanove jer „nisu imali razloga da bilo šta kriju, jer se radilo o potresnim ljudskim sudbinama“.

„Štićenicima je trebalo pomoći, ali i ljudi koji su radili s njima zaslužuju divljenje. Ne bi iznenadilo da i u ovom izveštaju ima preterivanja. Ništa ne treba zanemarivati, i onda su bili loši uslovi, slabi kapaciteti, ali je bilo evidentnog preterivanja“, tvrdi Rasim Ljajić u razgovoru za naš portal.

Kakva je reakcija nadležnih sada?

Nakon što su se pojavili prvi tekstovi u medijima o poslednjem izveštaju, Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja reagovalo je odmah saopštenjem tražeći da se dostave dokaze, a već krajem dana je stigla nova reakcija aktuelne ministarke Darije Kisić Tepavčević koja je na sastanku sa predstavnicima MDRI-S najavila u narednom periodu formiranje stručnog tima od predstavnika Ministarstva i MDRI-S koji će ponovo obići ustanove, ustanoviti situaciju i izneti konkretna rešenja za poboljšanje položaja korisnika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je politizovaoi ovu temu o za užasne uslove u kojima žive mališani optužio bivšu vlast. Naime, on je naveo da su to navodno fotografije iz 2012. godine, kada su na vlasti bili, kako kaže, Dragan Đilas, Marinika Tepić i Vuk Jeremić.

„A ako se te slike nisu popravile u medjuvremenu, onda je to na sramotu nadležnog ministarstva. Ja imam uveravanja da to nije tako. I lično ću se potruditi da posetim te domove da vidim u kakvom stanju ta deca žive i da li je to tako“, rekao je Vučić o ovom slučaju.

Sazanja stara 14 godina – šta je zabeleženo u „Mučenju kao lečenju“?

Da su ova saznanja poprilično dugo stara govori još izveštaj iz te 2007. godine kada su istraživači MDRI zatekli u ustanovama u Srbiji kako ovi korisnici borave u teškim uslovima. Upotrebe fiksacije i izolacije dece i odraslih, nedostatak rehabilitacije i medicinske nege, nehumani, ponižavajući i opasni fizički uslovi u objektima, nedostatak osoblja, samo su neki od problema koje su istažitelji te godine zabeležili. Najstrašniji primer bila je ustanova u Kulini, gde je prema tadašnjem izveštaju, gde su istražitelji tada pronašli veliki broj izgladnele i dehidrirane dece kako leže u krevecima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram