Tomislav Momirović i Blagoje Bočvarski Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE/ DJORDJE KRSTIC

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da integrisani granični prelaz Preševo-Tabanovce najbolje pokazuje koliko je potrebna inicijativa "Otvoreni Balkan", jer je obezbeđen brži protok saobraćaja

Momirović je sa ministrom saobraćaja i veza Severne Makedonije Blagojem Bočvarskim obišao taj granični prelaz, kojim je u prethodnih mesec dana prošlo 133.000 putničkih vozila.

„Ovaj granični prelaz najbolje pokazuje koliko nam je inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ potrebna, a ja bih rekao i neophodna. To je najveći regionalni projekat poslednjih trideset godina i mi moramo da nastavimo u pravcu njegovog razvoja“, rekao je Momirović.

Dodao je da su Srbija i Severna Makedonija na čvrstom evropskom putu, sa primarnim ciljem da postanu deo Evropske unije, koja pre svega podrazumeva integraciju sa svojim komšijama.

„Osnova razvoja ekonomije je razvijana železnička infrastruktura. Cilj nam je da brzom prugom spojimo Beograd i Niš i da se najmodernijom železničkom infrastrukturom povežemo dalje sa našim prijateljima iz Severne Makedonije“, rekao je Momirović.

PROČITAJTE JOŠ

Granični prelaz Preševo-Tabanovce je, po rečima Blagoja Bočvarskog, primer za sve zemlje Zapadne Evrope kada je reč o partnerskom odnosu dveju zemalja.

Direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek je ocenio da je taj granični prelaz verovatno najbolji primer odlične saradnje Srbije i Severne Makedonije i da su integrisani granični prelazi najbolja rešenja za smanjenje vremena čekanja i povećanja robne razmene između zemalja.

Na osnovu sporazuma vlada Srbije i Severne Makedonije o uspostavljanju zajedničkih kontrola na graničnom prelazu za međunarodni drumski saobraćaj Preševo-Tabanovce, u avgustu 2019. godine otvoren je integrisani granični prelaz, u cilju olakšavanja i ubrzavanja transporta preko graničnog prelaza, kao i pospešivanja trgovine i jačanja ekonomske saradnje.

BONUS VIDEO: Bojana Anđelić o sukobu ministara Zorane Mihajlović i Tomislava Momirovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar