Foto:EPA-EFE/WU HONG

Roditelji, članovi porodica i prijatelji osoba sa autizmom obratili su se nadležnim institucijama sa molbom da se preduzmu hitne mere kako bi im se pružila pomoć i zaštita za vreme vanrednog stanja.

Time bi se, kako dodaju, izbegli dodatni rizici za osobe sa autizmom, njihovo neposredno okruženje i samo medicinsko osoblje koje se bavi njihovom zdravstvenom negom.

Nadležnnim institucijama uputili su molbu da razmotre i kao stručna tela usvoje nekoliko mera, među kojima su mere pomoći u snabdevanju zaštitnim potrošnim materijalom koji se, kako navode, teško nalazi u slobodnoj prodaji, a neophodan je ovoj izuzetno osetljivoj populaciji.

Zatim, tu su i mere izuzimanja od naredbe o vremenskom ograničenju kretanja zbog neophodnosti održavanja rutine u svakodnevnim aktivnostima, izbegavanja opasnosti pojava tantruma, meltdauna, agresije i samopovređivanja.

Traže i razmatranje mere za zbrinjavanje osobe sa autizmom u slučaju da je neophodno da se roditelj, staratelj ili drugi član porodice smesti u karantin institucionalnog tipa, da se izdaju posebna uputstva za zaštitu prava osoba sa autizmom koje u tom slučaju ostaju uskraćene za primarnu zaštitu u okviru svoje porodice.

Od nadležnih institucija traže i sprovođenje mere u slučaju neophodnosti primene istitucionalne izolacije osoba sa autizmom u karantinima kao što su Beogradski i Novosadski sajam, hala „Čair“ u Nišu i slično.

Ova molba, kako ističu, predstavlja predlog skupa mera koje imaju za cilj da olakšaju život osobama sa autizmom i njihovim porodicama, kao i licima nadležnim za mere suzbijanja širenja bolesti i medicinskom osoblju u ovoj teškoj situaciji kada je, kako dodaju, svaka saradnja i kvalitetno rešenje u svrhu suzbijanja bolesti i zaštite svih nas veoma dragoceno.

Molbu je uputilo 20 nevladinih organizacija koje se bave pružanjem pomoći osobama sa autizmom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram