Jelena Glišić iz Beograda objavila je da je imala neprijatnu situaciju sa zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem u jednoj radnji za hemijsko čišćenje u Beogradu. Ona za Nova.rs. kaže da je Pašalić bio veoma neprijatan i uvredljiv prema njoj i da se osetila krajnje poniženo.

Naša sugrađanka Jelena Glišić koja je, inače, Čačanka, ali dugo živi u Beogradu, doživela je pre nekoliko dana veoma neprijatnu situaciju u hemijskoj čistioni u svom komšiluku zbog koje se, kako objašnjava za Nova.rs, tresla kao prut.

Posebno je bila zgrožena kada je shvatila da je čovek zbog kog se osetila poniženom, ni manje ni više nego – zaštitnik građana Zoran Pašalić.

„Odlučila sam da pre posla trknem do radnje za hemijsko čišćenje koja mi je u komšiluku. Prilazila sam lokalu i videla sam da čovek (Zoran Pašalić, za koga isprva nisam znala da je on u pitanju), izlazi odatle i prilazi svom automobilu, odnosno gepeku koji otvara, a potom prepakuje torbe. Prestigla sam ga u tom trenutku i ušla u radnju pomalo oklevajući zato što sam shvatila da će se on vratiti. Međutim, radnica mi je rekla: Izvolite vi, slobodno, te sam tako krenula da vadim svoje stvari. U tom trenutku je Pašalić ušao sa svojom punom torbom, kao da je on sam na planeti Zemlji“, objašnjava naša sagovornica.

PROČITAJTE JOŠ:

Jelena nastavlja da priča šta se u tom trenutku dogodilo.

„Gospodin me je udario svojom torbom. Ne verujem da je hteo, ali me je udario od pozadi tako da sam klecnula i samo me je pult zadržao da ne padnem. Očekivala sam da će izgovoriti nešto poput: ‘Dobar dan, izvinite, možete li da se pomerite, žurim’. Ali ništa! On ništa ništa nije rekao. I on je preko mene krenuo da priča svoju priču, a mene je to pogodilo i ja sam rekla: ‘Izvinite, jesam li ja nevidljiva?’. On je ignorisao moje reči. Ponovo sam ga pitala: ‘Jesam li ja nevidljiva’, na šta je on odgovorio: ‘Jesi, nevidljiva si'“, nastavlja naša sagovornica.

Zgrožena rečima Zaštitnika građana, Jelena dodaje da ga je sve vreme gledala u oči, dok je on, kako priča, potpuno izbegavao taj kontakt s njom, nastavljajući i dalje svoju priču.

„Rekao je: ‘Ne mogu ja tebi da objašnjavam kad ti to ne možeš da razumeš. Kažem mu: ‘E neka ste vi mene procenili’, na šta je rekao: ‘Da, ja odlično procenjujem ljude, da sad ja trošim svoje vreme da da ti objašnjavam da sam bio ovde, pa izašao…gubim vreme na nešto na šta ti nisi u stanju da shvatiš’. Zamislite šta kaže. Zatim je rekao devojci koja je radila da dolazi popodne po torbu koju je, potom, ostavio na podu. Jer, zamislite, on je preveliki džentlmen da je podigne na pult“, priča Jelena ironično, pa nastavlja:

„Žene će. Ionako je došao da mu žene to operu. Samo ne znam s kojim razumevanjem one to rade. Zatim se okrenuo i otišao. Bez ‘doviđenja, hvala’, ništa. Nema nijednog trenutka kontakta oči u oči, ništa. On s nižima od sebe nema šta da gubi vreme“, smatra naša sagovornica.

Tek kada je, kaže, Pašalić izašao, ona je shvatila da je to on.

Zoran Pašalić Foto:FoNet/Zoran Mrđa

„Pustila sam tog čoveka da završi šta ima. Pritom, ja nisam neki svadljivi tip. I to što sam izgovorila, iznenadila sam samu sebe. Ali sam ga pustila da to ispriča, stajala sam i gledala ga direktno u oči, ali on mene uopšte nije pogledao. On je pričao šta njemu treba i šta on hoće, završava svoja posla i svi su ljudi njemu prepreka, otprilike je to neki njegov stav. I onda, tek kada se cela ta priča završila, shvatila sam da ja tog čoveka znam. Ipak, ja ga nisam oslovila niti funkcijom, niti imenom, niti je on to spominjao. To je mogao biti bilo ko. Ceo taj odnos je bio vrlo ponižavajuć. Tako sam se osetila“.

Dodaje da je ovakvo ponašanje jednog zaštitnika građana sramno, te da je još više sramnije što je poslednji tekst na sajtu ombudsmana o tome kako žene ne treba da trpe zlostavljanje, a naročito emocionalno zlostavljanje.

„Da smo neka uređena država, pretpostavljam da bih mogla to da shvatim kao emocionalno maltretiranje.  Zaista sramota. Kada sam izašla iz radnje, tresla sam se kao prut, toliko me je uzdrmao događaj. Pobogu, on je tim ženama u radnji mušterija. Kakvo je to ponašanje? A žena u čistionici kaže: ‘Pa, on  je takav’. Dokle više da tolerišemo te rečenice ‘on je takav’?. Potpuno je sumanuto“, poručila je ona.

Pašalić: „Zar ću da se bavim time?!“

Nakon navoda naše sagovornice, redakcija Nova.rs kontaktirala je zaštitnika građana Zorana Pašalića.

Bio je iznenađen našim pozivom, rekavši da je mislio da ga zovemo zbog „neke bitnije teme“.

„Video sam da je žena pisala o tome na društvenim mrežama. Molim Vas, nemojte da citiram Dostojevskog. Ali, da ga parafraziram: ‘Kad krenete ka nekom cilju, nemojte se osvrtati i gađati kamenom svakog psa koji laje na vas, inače nikada nećete doći do cilja’. Zar ću da se bavim time? Da vam kažem nešto, žena došla preko reda, a meni se žurilo. Ne može tako. Ali nećemo sada o tome. Dajte neku drugu temu“, rekao je kratko Pašalić.

Pogledajte Jeleninu objavu o tome na Instagramu.

View this post on Instagram

A post shared by jelena glisic (@ooolejla)

BONUS VIDEO: Ljudska prava u Srbiji obesmišljena: Raste pritisak na novinare, država odustala od suočavnja sa prošlošću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare