Foto: TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / ANDRIJA GAVRILOVIC

Reagujući na tvrdnje generala u penziji Srete Malinovića da komandant vazduhoplovstva general - major Duško Žarković nije bio nadležan da potpiše dodelu letačkog znaka pilota ministru odbrane Aleksandru Vulinu, Ministarstvo odbrane je večeras saopštilo da je Pravilom o letačima i letačkoj službi propisano da to čini komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RViPVO).

Ministarstvo odbrane  ocenjuje da je „ružno da bivši pripadnik RViPVO iznosi ovako grube neistine i napada časne oficire Vojske Srbije“.

Dodaju da je svojevremeno ministru odbrane Draganu Šutanovcu takođe uručen pilotski znak, uz tvrdnju da je Malinović bio „najveći zagovornik“ te dodele.

„Posebno je sramno da Malinović kaže da se pilotski znak dodeljuje isključivo pilotima, a da istovremeno prećuti da je 2008. godine on bio najveći zagovornik dodele letačkog znaka tadašnjem ministru odbrane Draganu Šutanovcu kome je uručen pilotski znak u vreme kada je Ratno vazduhoplovstvo bilo pred gašenjem“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo tvrdi da je Malinović „dodeljivao priznanja ministrima i nije ih pitao zašto piloti imaju manje plate od kolega iz MUP, i zašto su ukinuli srednju školu za one koji treba da održavaju naše vazduhoplove“.

Danas, dodaje se u saopštenju, RViPVO  Vojske Srbije ima nove i najsavremenije helikoptere i avione, veće plate, najbolje kombinezone, otškolovane podoficire iz obnovljene Srednje stručne vojne škole, i posle 20 godina osvetljenu pistu na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare