Foto: Derajinski Daniel/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mlekar Dragoljub Božić iz okoline Vlajeva doživeo je neprijatno iskustvo s mlekarom s kojom dugo sarađuje. Oni su ga obavstili o novoj nižoj ceni mleka, ali ujedno su mu i dali manju isplatu za prethodni period.

Dragoljub Božić (33) iz Valjevske Loznice kod Valjeva ima posao u Lazarevcu, ali godinama pomaže ocu koji gaji krave i prodaje mleko.

„Otac sad ima 60 godina, celog života se bavi poljoprivredom, posebno otkako je 2000. ostao bez posla. A i ja radim uz njega. Imamo pet krava, 78 ovaca i jagnjadi. Mleko je ocu jedini prihod i kad proda neko jagnje ili prase jer nema penziju. Subvencije još nismo dobili za prošlu godinu“, priča Dragoljub,

On kaže i kako su do sada kravlje mleko prodavali mlekari Agro Maja za oko 22 do 24 dinara po litru. Onda im je 23.marta ove godine stiglo obavestenje da se cena mleka smanjuje za osam dinara po litru.

„Sredinom marta nam je legla uplata za prethodni period, ali bila je umanjena, i to za osam dinara po litru. Dakle, plaćeno nam je manje iako je isplata za period pre tog 23. marta otkad kreće zvanično umanjenje cene“, kaže Dragoljub.

Priča i da je objašnjenje za sve bio opstanak mlekare Agro Maja, ali on u to sumnja.

„Rekli su da oni preprodaju mleko firmi ‘Dr Milk’ na Ubu, što nije istina. Juče sam bio u pregovorima sa ljudima iz ‘Dr Milka’. Sutra bi trebalo da oni počnu da direktno uzimaju mleko od nas sa sela koji proizvodimo. Čak pominju cenu veću od one koja je ranije bila. Uglavnom, saznali smo da nije istina da je Agro Maja njima preprodavala mleko, već su kod njih mleko vozili na sušenje. Znači, samo su iznajmljivali njihove usluge“, kaže Dragoljub.

Pročitajte još:

On kaže i da se u njihovom poslovanju skoro ništa nije promenilo otkad je na snazi vanredno stanje, oni i dalje rade po starom i da njihov rad nije ni u kakvoj vezi sa gašenjem nekih ugostiteljskih objekata, kako je čuo.

Pitali smo Dragoljuba šta mu je dalje činiti.

„Tu sam ja da finansiram oca da izguramo ovo kako-tako… Čuo sam se sa kancelarijom ministra poljoprivrede i kazali su da će poslati tržišnu inspekciju i da će nas obavestiti o svemu dalje.“

Nakon razgovors sa Dragoljubom pokušali smo da čujemo i drugu stranu priče, te smo pozvali vlasnika Agro Maje, ali on nije imao vremena da odgovori na naša pitanja.

S druge strane, odgovor smo dobili od Nenada Budimovića iz Privredne komore Srbije.

Pitali smo ga da li je došlo do pada prometa mlečnih proizvoda.

„Nije došlo do pada prometa mlečnih proizvoda, samo je struktura proizvoda drugačija, više se kupuju i proizvode kiselo-mlečni proizvoda i pasterizovano mleko. Generalno povećana je potražnja u proseku za 30 odsto“, rekao je Budimović za Nova.rs.

Po njegovim rečima, mlekare redovno otkupljuju mleko, tako da je snabdevanje redovno, a nema informacija da će doći do zatvaranja mlekara.

„Međutim, neke mlekare manjeg kapaciteta koje su bile usmerene na ugostiteljske i turističke objekte imaju poteškoća u količinama mleka za otkup i plasmana svojih proizvoda, više je mleka nego što je potreba za proizvodima“, rekao je BUdimović.

On je dodao da nema osnova za spuštanje cena mleka u otkupu od farmera.

„Nemam informaciju da mlekara Agro Maja spušta otkupnu cenu mleka i to za trećinu, ali se verovatno radi o pomenutim prestankom rada ugostiteljskih i turističkih objekata koji su bili potrošači tih proizvoda.“

Dragoljub nam je pak kazao da to sa njim nije slučaj, tako za sada sve ostaje na tržišnoj inspekciji.

U međuvremenu, ovim povodom su se oglasili i iz kompanije Imlek, koaj je jedan od najvećih proizvođača mleka i mlečnih proizvoda u regionu. Oni su saopštili da, usled novonastale situacije u zemlji izazvane epidemijom koron virusa, neće smanjivati otkupnu cenu mleka svojim kooperantima.

Takođe, neće biti smanjivanja otkupnih količina mleka, te će ta kompanija, kao i do sada, nastaviti sa redovnim prikupljanjem mleka od svojih farmera.