Foto:shutterstock

Mladi ljudi u Srbiji roditeljsko gnezdo napuštaju u proseku sa 31,4 godine, podaci su Eurostata za 2021. godinu.

Eurostat je analizirao koliko mladi ljudi, u zavisnosti od države, u proseku imaju godina kada odlaze iz roditeljskog doma, piše Nova ekonomija.

Na nivou Evropske unije (EU), mladi roditeljski dom napštaju u proseku sa 26,5 godina. Ipak godine napuštanja kuće u kojoj su odrasli zavise od države do države.

Na nivou EU, mladi u Portugalu su najstariji u trenutku osamostaljenja, odnosno imaju 33,3 godine, slede mladi u Slovačkoj sa 30,9 godina, Grčkoj, 30,7 godina i Bugarskoj gde imaju 30,3 godine kada odlaze iz roditeljskog doma.

Nasuprot tome, mladi u Švedskoj u proseku roditeljski dom napuštaju sa 19 godina, u Finskoj sa 21,2 godine, u Danska 21,3 godine i Estoniji 22,7.

U većini severnih i zapadnih zemalja, mladi su u proseku napuštali roditeljski dom u ranim i srednjim dvadesetim, dok je u južnim i istočnim zemljama prosečna starost bila u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim.

Muškarci su, na nivou EU, tokom 2021. godine napuštali roditeljsko domaćinstvo u proseku sa 27,4 godine, a žene sa 25,5 godina 2021. godine.

Ovaj trend je primećen u svim zemljama, odnosno mlade žene su u proseku napuštale roditeljsko domaćinstvo ranije od mladića.

Eurostat je analizirao koliko mladi ljudi, u zavisnosti od države, u proseku imaju godina kada odlaze iz roditeljskog doma.

Najveći jaz među polovima pronađen je u Rumuniji, gde su mladi muškarci otišli iz roditeljske kuće u proseku ​​sa 30,3 godine, a žene sa 25,6 godina (4,7 godina razlike), sledi Bugarska (gde je razlika 3,5 godine u korist žena).

Nasuprot tome, Švedska, Danska i Irska zabeležile su najmanju jaz između mladih muškaraca i žena koje napuštaju roditeljski dom: 0,4, 0,5 i 0,9 godina.

Rodni jaz je bio izraženiji u zemljama u kojima su mladi kasnije napustili roditeljski dom, a manje u zemljama iz kojih su otišli ​​ranije.

BONUS VIDEO: Popović: Mladima moramo da obezbedimo uslove za rad da bi se vratili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare