Mladi, piće, alkohol
Foto: Shutterstock

Prema rezultatima istraživanjima adolescenti i mladi u Srbiji piju duplo više nego njihovi vršnjaci u Evropi, a prema stavovima struke razlozi su brojni među kojima su kućno vaspitanje, tradicija, ali i period socijalizacije naročito tokom srednje škole.

Svake godine krajem maja ili početkom juna deo građana zgražava se nad prizorima sa proslave poslednjih školskih dana. Čuju se bučna muzika, koja je za neke građane „treš“, vidimo mlade koji uz pesmu proslavljaju kraj školske godine, a najhrabriji među njima skaču i u fontane.

Prizori sa splavova i kafana postali su svakodnevica, pa mladi sa časom odavno nisu retkost u javnosti.

Pedagog iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici Dragoljub Jovanović rekao je da mladi u Srbiji prvo alkoholno piće popiju sa 13 godina, a svaki deseti lečeni alkoholičar ima manje od 30 godina.

„Pitanje je da li je to uopšte pijenje alkohola ili zloupotreba. Veoma često su mlade osobe u buntu i bune se protiv autoriteta, traže veću ulogu nego što zaslužuju. Misle da uzimanjem alkohola ulaze u svet odraslih mnogo brže“, objasnio je Jovanović.

Profesor i doktor u Klinici za bolesti u Drajzerovoj rekao je za Nova.rs da ga ne iznenađuju podaci da mladi duplo više piju.

Mladi, piće, alkohol
Foto: Shutterstock

„Alkohol mladi ljudi najčešće probaju u tim godinama, pa nije ništa novo što prvi put mladi počnu da piju sa 12, 13 godina. Uprkos svim verovanjima, alkohol se prvi put proba u porodici, a ne društvu i to vrlo često po nagovoru porodice. To se najčešće odnosi na mušku populaciju i to se smatra nekim činom inicijacije čime odlazite u svet odraslih. Naravno, slično je i sa devojčicama, ali kada je reč o ženama ovo se ipak kasnije dešava“, rekao je Vujošević za Nova.rs.

On kaže da kultura alkohola postoji i u svim zapadnim civilizacijama.

„Pije se i u Mediteranu i skandinavskim zemljama, pa na momente ova razlika izgleda prilično čudno. Trend alkoholizma postoji godinama i deo je socijalnog okruženja, koji koriste sve generacije. To obeležavanja mature i sličnih događaja, ja pričam o tome već 20 godina. Alkohol je deo života, on je dostupan i ovo su samo posledice toga“, naglasio je Vujošević.

Doktor je objasnio da ovo može proći kao bezazlena priča, ali da nije dobro kada se problemi rešavaju kroz alkohol.

„Što neko brže i ranije razvije taj obrazac ponašanja, to se posle teško menja. Naravno, ako se neko napije sa 12, 13 godina, on nije alkoholičar ali ako se to godinama radi to može biti problem. Takvi problemi dolazi kroz konstantno napijanje, što možemo da vidimo na raznim proslavama i žurkama“, zaključio je Vujošević.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare