Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Mladi u regionu trebalo bi da kažu ne ratnoj retorici i demagogiji, ali bi i sva naša društva trebalo da rade protiv rata i usmere se na stvaranje ekonomskih prilika za mlade, istaknuto je danas na tribini u Novom Sadu, na kojoj su učestvovali umetnici iz Srbije i sa Kosova.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je da fokus treba da bude na mladima, jer su oni najpodložniji manipulacijama koje političari i starije generacije, uključujući njihove roditelje, godinama pothranjuju prenošenjem sopstvenih iskustava, a sa njima i mržnju, stereotipe i netrpeljivosti.

On je ocenio da su od 2012. godine prisutni regresija u regionalnim odnosima, militarizacija i dodatna radikalizacija mladih, kao i da je poništeno dosta onog što je prethodno bilo postignuto.

„Abeceda obnove odnosa je obnova komunikacije između ljudi, a ovde je reč o mladima i baš kroz ovaj projekat smo mi povezali mlade. Oni su stvorili jednu priču o tome kako je ko od njih doživeo rat i sve ostalo“, objasnio je Popov.

Na tribini su govorili učesnici pozorišne predstave „Mnogo perspektiva, mnogo iskustava, usmena istorija“, u okviru koje su predstavljene priče i iskustva nastala primenom metoda usmene istorije (oral history).

U prvom delu projekta prikupljene su priče ljudi sa Kosova koji danas ne žive tamo. Reč je o sećanjima i iskustvima na život na Kosovu, koja su glumci i dramaturzi pretočili u priču o zajedničkom iskustvu koje bi bilo recept za budući lakši suživot.

„Dokazalo se da je moguće sarađivati, da je moguće biti komšija, da je moguće pričati o osećanjima, problemima i strahovima. I ispostavilo se da sve ono što mi ovamo mislimo, želimo i pitamo se – isto se pitaju i naši saradnici na Kosovu, pogotovo kad je reč o mladima“, kazala je Jelena Božić iz Asocijacije Kulturanova.

Učesnici tribine Jelena Galović, Leotrim Germizaj, Arbies Komoni i Atila Antal, glumci koji su angažovani i u brojnim društvenim organizacijama, pričali su o svojim iskustvima tokom bombardovanja, ratova, kao i o svom sadašnjem životu, jugonostalgiji i budućnosti regiona.

Saradnju na ovom projektu ocenili su kao pozitivno iskustvo i istakli kako su mnogo naučili jedni od drugih i da se nadaju daljoj profesionalnoj saradnji u budućnosti.

Promocija je prethodnih dana organizovana u Prištini i Čaglavici, dok se u nedelju seli u Kikindu.

Tribina je deo projekta „Many Perspectives, Many Experiences: Oral Histories“, u organizaciji Asocijacije Kulturanova, Centra za regionalizam, Centra za demokratski razvoj Europolis iz Novog Sada i Inicijative za usmenu istoriju iz Prištine, koji za cilj ima za cilj otvaranje dijaloga između mladih na Kosovu i u Srbiji.

BONUS VIDEO – Protest „Žena u crnom“ protiv rata u Ukrajini

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar