korona kragujevac
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

I mada se zbog svakodnevnih crnih brojki učini da gore ne može, izgleda da virus korona nije pokazao sve što može. To kažu i članovi Kriznog štaba, ali i Marijan Ivanuša, direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji.

Jutros je prof. dr Branislav Tiodorović za RTS kazao da, uprkos prethodnim očekivanjima da će se naredne sedmice epidemija korone u Srbiji primiriti, izgleda da neće biti tako.

„Ako se ove nove mere ne budu zaista poštovale, i uz kazne ako mora, nećemo moći da izađemo na pravu situaciju da bude smirena i kontrolisana. Ne možemo efekte očekivati kako smo mislili, a mislili smo da će sledeće nedelje biti pad. Sigurno ćemo više za Svetog Nikolu, pred Novu godinu, pa se sve može dodatno iskomplikovati. Smirivanje možemo da očekujemo tek za Božić. Tad možda bude malo mirnija situacija“, kazao je Tiodorović.

Prethodno, on je pre šest dana kazao da zaravnjenja krive zaraze koronavirusa neće biti pre polovine decembra. Na RTS-u je rekao da je epidemiološka situacija u Srbiji vrlo ozbiljna, vanredna, a u pojednim delovima Srbije, posebno u velikim gradovima, i katastrofalna.

Stižu posledice crnog petka

Osvrnuo se tada i na gužve tokom akcije crni petak u tržnim centrima, ocenjujući je kao „potpuno neopravdanu opasnost“.

„Meni nije jasno zašto moramo da prihvatamo sve što je najlošije, a moram reći da je to loše čak i da je mirna situacija. Pogledajte zemlje na Zapadu, Sloveniju, tamo ”crni petak” nije ni postojao. Ono što se desilo sada to ne predstavlja nijedan promil u smislu ekonomske podrške, a neprocenjive štete nanosi organizovanosti zdravstvene službe i očuvanju zdravlja“, rekao je Tidorović.

Par dana pre toga i epidemiolog Predrag Kon je bio pesimističan. On je za N1 kazao da je situacija u vezi sa koronavirusom kritična, „čak na nekim mestima katastrofalna“, zbog smeštaja pacijenata. Ističe da se „svakako zakasnilo sa merama“.

„Katastrofalno znači da vi praktično nemate u ovoj situaciji gde da smestite ljude… Katastrofalno je i što se neprekidno povećava kako broj umrlih, tako i registrovanih obolelih. Beograd se tu malo izdvaja. Već nedelju dana nema porasta iz dana u dan u Beogradu, ali se broj održava na visokom nivou, koji je vrlo težak i katastrofalan – od 2.000 ljudi oko 300 je hospitalizovano“, kazao je on 25. novembra,

Novozaraženi se održavaju na jednom, kaže Kon, dodajući da to jeste usporavanje. Broj umrlih će se, strahuje, povećavati. U Vojvodini i prvenstveno u centralnom delu Srbije je situacija obrnuta, dodaje.

Na pitanje kada će se videti posledice nepridržavanja epidemioloških mera tokom sahrane patrijarha Irineja, Kon je tada rekao – otprilike za oko sedam dana počeće da se videti.

A to je, otprilike, ovih dana…

Pročitajte još:

Dan posle izjave doktora Kona, ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je kako će nam biti u narednom periodu.

„Ljudi, nema kontakta. U narednih par nedelja nema kontakta, da izađemo iz ovoga, i zato nam je potrebno jedinstvo“, naveo je Lončar.

Dodao je da se nalazimo u situaciji da je korona ušla u porodice i da je jedini lek za to izbegavanje kontakata. Takođe, prema njegovim rečima, jedina mera koja možda može da vam donese neki rezultat jeste da se zatvori sve.

Na pitanje koliko je vremena ostalo do putpunog zatvaranja, Lončar je tada rekao „ne mnogo“ jer je „očigledno da se nove mere slabo poštuju“.

Praznici veliki rizik

I zbog svega što nas očigledno čeka, pre četiri dana dr Branislav Tiodorović je izjavio da su on i kolege iz Kriznog štaba za radikalno pooštravanje mera., između ostalog, i zbog predstojećih praznika.

„Ali to mora biti usklađeno sa pravnim propisima i Ustavom naše zemlje, a pre svega se tiče ulaska naših državljana u Srbiji uz negativan PRC test. Vlada Srbije će saopštiti konkretne mere posle konsultacija sa pravnim ekspertima“, kazao je prof. dr Branislav Tiodorović misleći na predstojeće praznike kada naši građani koji žive u inostranstvu po pravilu dolaze u Srbiju, što može da bude rizik za već razbuktalu epidemiju u zemlji.

Na to je pre tri dana upozorio i direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša. On je za RTS naveo da se zaraza širi unutar porodica, na radnom mestu, kao i da se očekuje veliki broj Srba koji će se za praznike vratiti u domovinu da posete svoju porodicu.

„To može predstavljati dodatan broj obolelih, treba razmišljati u oba pravca, obezbediti sigurnu posetu i razmišljati kako se virus širi lokalno“, kazao je on.
Istakao je da se brzina pogoršavanja epidemiološke situacije u Srbiji smanjuje, ali da je pred nama težak mesec i da se korona u Srbiji raširila kao požar.

Ivanuša: Nismo još u piku

Ivanuša je ocenio da se i u narednim nedeljama može očekivati pritisak na bolnice, posebno na odeljenja intenzivne nege.

„Plašim se da nismo još u piku. Pritom, pritisak na bolnice će se nastaviti još nekoliko nedelja posle pika, jer razvoj ozbiljne forme bolesti traje od 10 dana do dve nedelje. Očekujem težak decembar, naročito za zdravstvene radnike“, kazao je Ivanuša i dodao da su potrebne stroge mere i mnogo vremena da se ona stavi pod kontrolu.

Strože mere jesu donate juče, ali sa njima se, kao što priznaju i članovi Kriznog štaba, očigledno debelo zakasnilo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare