Nakon višemesečnog izlivanja kanalazacije u Ulici Jovanke Radaković u Mirijevu, stanari tog beogradskog naselja su u nedelju počeli sa blokadom ulice kako bi ukazali na problem. Juče su održani sastanci sa predsednikom opštine Zvezdara i gradskim menadžerom, nakon čega je stanarima dato obećanje da će problem biti rešen u dve faze, počevši od danas.

David Slavković, jedan od stanara koji je učestvovao u blokadama, za N1 kaže da im se već oko pola godine na ulicu izlivaju fekalije od „jedne ili nekoliko zgrada“ koje, kako tvrdi, nisu legalno priključene na kanalizaciju.

Usled višemesečnog dejstva otpadnih voda, došlo je do oštećenja na asfaltu, otvorile su se rupe na kolovozu, i kad automobili prolaze, pešaci na trotoaru bivaju isprskani fekalijama.

Slavković ukazuje da se sve to dešava tačno ispred ulaza u jedan privatni vrtić gde su, kako tvedi, pojedina deca u prethodnom periodu oboljevala od stomačnog virusa.

„Ne možeš da izađeš na ulicu, da izađeš na trotoar, da uopšte prođeš ovuda, da odeš do radnje, a da se ne brineš da te automobil ne poprska fekalijama“, ističe sagovornik N1.

Kaže da su u prethodnom periodu stanari, preko Beokom servisa, poslali oko 2.500 prijava, ali da su potom šetani na različite adrese gde su prebacivali odgovosnost s jednih na druge.

Juče je, međutim, konačno došlo do reakcije nadležnih i prvo je u opštini organizovan sastanak kom je prisustvovao i gradski menadžer Miroslav Čučković, a kasnije su stanari u lokalnoj mesnoj zajednici razgovarali i sa predsednikom opštine Zvezdara.

Slavković kaže da im je rečeno da će se pristupiti rešenju problema u dve faze, od kojih bi prva, koja predstavlja privremeno saniranje, trebalo da počne danas.

„Pitao sam da li imamo neki garant, i rekao je (predsednik opštine) da ćemo jasnije informacije imati u subotu. Ali danas bi navodno trebalo da dođe neka ekipa“, kaže Slavković.

Dodaje i da stanari do sastanka u subotu neće više blokirati ulicu. Tada bi, kako kaže, detaljnije trebalo da budu informisani i o drugoj fazi sanacije problema.

BONUS VIDEO: Raskopan bulevar Despota Stefana: Kako sa jednog na drugi kraj ulice?