Slovenija granica
Hrvatska granica Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da se zdravstvena situacija u Srbiji alarmantno pogoršava i da će to sigurno uticati na odluke koje će danas doneti ambasadori država EU.

Ambasadori država EU danas, naime, odlučuju o tome hoće li Srbija i još pet zemalja biti uklonjeno sa takozvane zelene liste epidemijski bezbednih zemalja. Matićeva je za RTS rekla da ćemo moći da putujemo pod znacima navoda normalno u odnosu na kovid situaciju.

„Svi znamo da je neophodno ili da ste vakcinisani ili negativni PCR test“, navela je Matićeva.

Prema njenim rečima, Češka je već stavila Srbiju na crvenu listu i oni sada zahtevaju za nevakcinisane građane Srbije pored PCR testa i karantin.

Matićeva je ukazala da će to što će Srbija verovatno biti vraćena na crvenu listu otežati putovanja. Navela je da će vakcine koje priznaju u EU biće prihvaćene, a da će za ostale biti potrebni PCR testovi, da će možda neke zemlje zahtevati i karanti, sve zavisi od države do države.

Ministarka je apelovala na građane da pre putovanja u određenu zemlju provere koji su uslovi za ulazak, jer se oni menjaju iz dana u dan.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija takođe je preporučila da građani pre putovanja u inostranstvo obavezno provere uslove koje pojedine zemlje postavljaju državljanima Srbije nakon naglog povećanja broja zaraženih koronavirusom, zbog čega su neke države Srbiju već vratile na crvenu listu.

„Mnogo je značilo da smo bili na zelenoj listi za putovanja za naše građane, činjenica da ćemo verovatno da se se vratimo na crvenu listu i to će otežati putovanja, vakcine koje priznaju u EU biće prihvaćene, za ostale će biti potrebni PCR testovi, možda će neke zemlje zahtevati i karantin, sve zavisi od države do države“, naglasila je ministarka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar