Foto:N1

U Srbiji je ponovo tema smrtnost od korone i preciznost podataka. Formirana je i komisija čiji je zadatak bio da sve precizno analizira, nakon toga ministar zdravlja Zlatibor Lončar nam je saopštio da je broj preminulih veći od zvanične cifre i da premašuje 10.000. Nedavno se oglasio i britanski Ekonomist, koji tvrdi da je Srbija preta u svetu po višku smrtnosti. Kako bi se razvejale sve nedoumice, profesor sudske medicine Slobodan Savić za Novu govori o tome na koji način bi moglo da se dođe do preciznih cifara, koji je jedini pravi put do istine.

„Kada se odbace sve nasilne smrti, sve ostalo je trebalo analizirati po polu, životnom dobu, po tome gde je nastupila smrt, da li u bolnci ili kod kuće. Ako se smrt desila u bilnici potrebna je kompletna medicinska dokumentacija, šta je napisano u potvrdi o smrti i rezultattestiranja – antigenskog, a naročito PCR testa. Potrebni su nam i podaci i o kliničkoj slici, na osnovu nje može i bez obdukcije da se utvrdi da je osoba umrla od kovida“, objašnjava profesor Savić.

On dodaje da ta analiza zahteva vreme i trud i sigurno nije moglo da se sve uradi i utvrdi za sedam dana.

„Milim da su ove provere jedini nalčin na koji sve može da se utvrdi. Po mom stručnom sudsko-medicinskom mišljenju to je jedini objektvni pokazatelj. Mislim da je za to trebalo mnog više vremena, potrebno je i da se napravi neka baza podataka“, kaže Savić povodom analiza komisije koja se bavila smrtnođću od korone.

Profesor Savić je u više navrata objašnjavao detaljne procedure i provere kada je reč o smrnim slučajevima od korone, ali očigledn nije imao ko da ga čuje.

„Da bismo saznali realne brojeve mora da se krene od ukupnog broja umrlih, a to se može videti prema potvrdama o smrti. Zatim se svi ti slučajevi moraju podvrgnuti analizi. Ne može se tu birati, onaj ko je bio sumnjiv na kovid ili nije bio sumnjiv nego da se krene jedna temeljna analiza. Prvo će se isključiti nasilne smrti, ostaju prirodne smrti i da se vidi na koji način su te potvrde o smrti poopunjene“, objašnjava naš sagovornik.

On napominje i da buduće lekari tokom studija uče i kako da popune potvrdu o smrti, ali da tu u prakse postoje nepravilnosti.

„Svedoci smo činjenice da su te potvrde o smrti popunjene na neadekvatan način. Naročito što se tiče tog osnovnog uzroka smrt, a ovde moramo da znamo da postoje preporuke na koji način slučajeve preminulih od kovida treba kodirati i šifrirati u potvrdama o smrti. Tu postoje te dve osnovne šifre – U071 i U072. Prva se odnosi na slučajeve gde je kovid definitivno potvrđen, na osnovu kliničke slike i gde je potvrđeno prisustvo virusa. U situacijama kada je sve vrlo sličlno, a virus nije dokazan, znate da testovi budu lažno negativni. Onda se napiše druga dijagnoza, verovatni kovid, ali bez potvrđenog prisustva virusa i to je šifra U072″, kaže profesor Savić.

Dodaje da je bitno utvrditi i od kada su te šifre počele da se primenjuju u Srbiji, jer i od toga zavise precizni podaci o preminulima od korone.

On ističe da se ne bi trebalo orijentisati samo na potvrde o smrti onih koji su umrli od kovida i u kovid bolnicaama.

„Uzimaju se praktično sve potvre o smrti za sve umrle, isključuju se nasilne smrti, ali se uzimaju u obzir i oni koji su umrli van zdravstvenih ustanova. To sve treba uporediti i sa medicinskom dokumentacijom, to nije mali posao. Vi morate da imate potvrdu o smrti i da imate medicinsku dokumentaciju, da vidite da li je ona popunjena u skladu sa onim što je u lečenju pacijenta urađeno. Dosta je to posla, čuo sm neke procene da bi to moglo da bude urađeno za nekoliko nedelja, a nisam siguran da je to dovoljan rok“, objašnjava kako bi sve trebalo sprovesti ne bi li se došlo do istine.

Ističe i da nije prihvatljiva priča da se bez obdukcije ne može utvrditi ko je zaista preminuo od korone..

„Ni svi slučajevi koji su umrli se ne šalju na obdukciju, ni patološku ni sudsko-medicinsku. Kada je klinička slika potpuno jasna, kada postoje rendgenski i laboratorijski nalazi, kada se potvrdi virus, mislim da je potpuno jasno da može sasvim argumentovano medicinski da se napiše“, uveren je Savić.

Obdukcije nisu presudne da bi se utvrdilo da li je neko preminuo od kovida, ali bi obdukcije mogle da pokažu šta taj virus radi organizmu. Takve obdukcije su već rađene u Nemačkoj Kini i Italiji.

„Očigledno je da taj virus pravi neke promene koje nisu uobičajene za virusnu pneumoniju. To bez obdukcije ne može da se otkrije. Pokazalo se da virus ne zahvata samo pluća, nego da daje promene i na srcu i na bubrezima. Potrebni su obdukcioni i mikroskopski nlazi da bi se sve utvrdilo“, zaključuje profesor Savić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare