Foto: Shutterstock

Posle upozorenja udruženja „Prevent“, na četiri smrtna slučaja korisnika droga i izražene sumnje da je u pitanju fentanil (hemijska zamena za heroin), koji se, po njihovim informacijama, pojavio i u zemljama regiona, iz Ministarstva zdravlja Srbije navode da su odmah preduzeli sve raspoložive mere u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva i zbog činjenice da je u pitanju izuzetno opasna supstanca.

Centar za monitoring droga je hitno, kroz sistem ranog upozorenja, obavestio nadležne institucije iz Nacionalnog sistema ranog upozorenja radi dostavljanja informacija o registrovanim smrtnim slučajevima korisnika fentanila, kao i dostavljanja podataka o pojavi ili zapleni ove droge na teritoriji Republike Srbije (VMA – Nacionalni centar za kontrolu trovanja, Institut za sudsku medicinu – sve nacionalne filijale, MUP – Forenzički centar i Carina).

Foto: Shutterstock

Istovremeno je odražan hitan sastanak Vladine Komisije za psihoaktivne kontrolisane supstance čiji je sastav za ovu potrebu upotpunjen toksikolozima, hemičarima, psihijatrima, farmaceutima i pravnicima.

Nakon sastanka i svih dobijenih informacija, ustanovljeno je da nema registrovanog smrtnog slučaja izazvanog fentanilom niti njegove zaplene na teritoriji Republike Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama nacionalnih kontakt tački Makedonije, BiH, Crne Gore, ni u ovim državama nije bilo takvih slučajeva.

Fentanyl, fentanil
Foto: Shutterstock

Kabinet MUP-a i Carina su takođe obavešteni o potrebi dostavljanja podataka o eventualnoj prisutnosti fentanila na teritorijama susednih država.

Ministarstvo zdravlja će svakako pojačati mere opreza i u narednom periodu preporučiti adekvatne aktivnosti koje bi učesnici sistema ranog upozorenja trebalo da preduzimaju u ovoj oblasti radi bezbednosti i zaštite zdravlja stanovništva.

Pročitajte još:

Ministarstvo zdravlja se zahvaljuje svima koji upozoravaju na opasnost upotrebe droga po zdravlje i život stanovništva, a pre svega mladih ljudi.

Fentanil lek je 50 do 100 puta jači od morfijuma i uglavnom se daje pacijentima koji pate od ekstremnih bolova, posebno nakon operacije. Međutim, ovaj lek je počeo da se zloupotrebljava kao sintetička droga u SAD poslednjih godina.

Fentanyl, fentanil
Foto: Shutterstock/Badon Hill Studio

Takođe, Fentanil je izuzetno jeftina i lako dostupna sintetička droga koja je u SAD postala ubica broj jedan, kada je reč o predoziranju.

Danas je poznat i kao „zombi droga“ koja je stigla u Evropu, i u nama susednu Hrvatsku, gde su zabeleženi prvi smrtni slučajevi.

Fentanil se koristi kao lek u raznim oblicima za pacijente koji pate od jakih bolova jer je jači od morfijuma. Osim što smanjuje bol, on takođe smanjuje anksioznost i stres od bola koji osoba doživljava.

***

BOMNUS VIDEO: Slučaj _Ozempik__ Zašto nema leka ni za lek_ – Zoran Gavrilović i Radan Stojanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare