Foto:N1

Lekari su do države dobili jednokratnu pomoć od 10.000 dinara. Pomoć, samo duplo veću sada traže i prosvetari. Iz Ministarsva prosvete za Nova.rs kažu da podržavaju zahtev da i prosvetni radnici dobiju novčanu pomoć države. Ipak, o tome kolika će ta pomoć biti i kada bi mogla da stigne tek treba da se odluči.

„To će se razmatrati u narednom periodu, u skladu sa ekonomskim mogućnostima“, kažu u ministarstvu prosvete.

Ideju o isplati jednokratne pomoći prosvetarima čuli smo od predsednica Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Čedanka Andrić. Ona je posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES) rekla da je zahtev za isplatu pomoći deo šire inicijative dva reprezentativna sindikata prosvete, Nezavisnosti i Samostalnog sindikata, a koji se odnose na poboljšanje uslova rada prosvetnih radnika.

Njena izjava malo je drugačija od stava koji smo dobili od Ministarstva prosvete.

„Ministar Ružić je rekao da će predložiti da Vlada usvoji zahtev o isplati 20.000 dinara pomoći prosvetnim radnicima u skladu sa mogućnostima koje postoje. Nadamo se da će Vlada prihvatiti taj mali vid satisfakcije, s obzirom na uslove rada tokom pandemije, s kojima su bili suočeni prosvetni radnici“, rekla je Andrić na konferenciji za medije posle sednice SES.

Najavila je da će ta dva sindikata ponovo aktuelizovati i pitanje visine zarada u prosveti, uz konstataciju da je za taj sektor rešenje u uvođenju platnih razreda.

Prosvetari su od prvog januara dobili povišicu od sedam posto. Ipak, nastavnici tvrde da to ne doprinosi pravom i postojanom popravljanju njihovog položaja.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković, u izjavi za Nova.rs , podseća da su oni još u novembru izašli sa predlogom da se za prosvetare izdvoji 15.000 jednokratne pomoći.

„Svaka čast zdravstvenim radnicima, ali za dve godine pandemije i prosvetari su mnogo poneli na svojim plećima“, tako komentariše činjenicu da je za prosvetare već izdvojeno po 10.000 dinara za jednokratnu pomoć.

Ipak, ona ističe da jednokratna pomoć prosvetarima ne bi rešila sve probleme.

„To je ono – drži vodu dok majstori odu. To ne treba da bude predizborna stvar, problem materijalnog položaja prosvetara treba trajno rešiti. Tražimo povećanje plate za 20 posto. Ipak, neophodno je i da se konačno ustanove platni razredi – time ćemo popraviti i učiniti dostojanstvenijim položaj prpsvetara“, zaključuje Janković.

Bponus video: Počinje škola – omikron u klupama

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar