Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministarstvo za zaštitu životne sredine osudilo je, kako je ocenilo, do sada nezabeležen slučaj namernog trovanja strogo zaštićenih i ugroženih vrsta na području Bačke Topole.

Nađeno je 18 uginulih ptica i životinja zbog čega Ministarstvo traži hitnu istragu i kažnjavanje počinilaca ovog krivičnog dela.

Trovanje životinja ocenjeno je kao „gnusan zločin prema biodiverzitetu i životnoj sredini Srbije“.

Na 17 mesta na području Bačke Topole otrovano je šest eja močvarica i dva mišara koji su strogo zaštićene vrste, četiri gavrana, dve sive vrane, dve svrake, jedan gačac i jedna lisica, koje su zaštićene vrste.

Izgled 50 nađenih zatrovanih mamaca i položaj uginulih životinja ukazuju na to da je korišćen zakonom zabranjeni preparat „furadan“.

Hitna istraga je potrebna kako bi se pronašli počinioci i svi zatrovani mamci i sprečila nova stradanja zaštićenih i ugroženih vrsta, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo zaštite životne sredine apelovalo je na građane da čuvaju bogastvo biodiverziteta Srbije po kojem je ona među 40 najbogatijih u svetu, i naglasilo da je ugrožavanje biodiverziteta opasan i direktan put kojim se ugrožava i zdravlje ljudi.