Svetlana Bojković Protest protiv rudarenja litijuma Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ministarstvo rudarstva i energetike reagovalo je na govor srpske glumice Svetlane Bojković na protestu protiv iskopavanja litijuma i Rio Tinta.

„Poštovana gospođo Bojković, sa žaljenjem konstatujemo da se, umesto svojim poslom u kom ste vrsni, bavite iznošenjem neistina i neproverenih informacija i to ne prvi put i u vezi sa temom o kojoj, uz dužno poštovanje, ne znate ništa“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Oni napominju kako je Bojkovićeva, koja je bila jedan od govornika na protestu protiv litijuma, kazala da je u Srbiji planirano još 40 rudnika.

„Ministarstvo rudarstva i energetike je više puta demantovalo ovu neistinu i ponovićemo ponovo – istražna prava i istraživanja ne znače i otvaranje rudnika. To je višedecenijski proces te je tako u proteklu 21 godinu otvoren svega jedan rudnik u celoj Srbiji!“, navodi se dalje u saopštenju.

Na njen osvrt na kompanije Dandi i Rakita, istakli su kako jedna kompanija poslovala u Srbiji do 2004. godine, a da druga ima 200 a ne 1.500 bušotina.

„Nejasno je kome se obraćate i koga želite da fascinirate ili zastrašite – građane ili opozicione lidere poput Marinike Tepić i Borka Stefanovića koji su vas slušali iz publike. Ako je kompanija ‘Dandi’ nešto loše, što se može zaključiti iz vašeg obraćanja, zašto ih niste pitali a zašto su doveli kompaniju Dandi u Srbiju 2004. i zašto su im dali istražna prava 2006. i zašto su izmenili zakon upravo 2006. da daju veća prava investitorima koji imaju istražna prava?“, pitali su iz Minsitarstva.

Iz ministarstva su takođe poručili Svetlani Bojković da se bavi isključivo glumom.

„Predlažemo, gospođo Bojković, da se bavite isključivo glumom, a teme rudarstva ostavite rudarskim i geološkim inženjerima, tj. struci kako bi naši građani imali adekvatne informacije, a ne dezinformacije, širenje neistina, panike i straha poput izjava ‘Izgleda da smo žrtvovani kao buduća prljava rudarska kolonija’. Imajte toliko poštovanja za svoje sugrađane“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare