Ministarstvo kulture i informisanja
Ministarstvo kulture i informisanja Foto: N1

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da je prilikom formiranja komisija za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja striktno poštovalo zakon i procedure, kao i dosadašnje prakse zastupljenosti svih medijskih udruženja.

U saopštenju Ministarstvo je povodom najave Udruženja novinara Srbije, Koalicije za slobodu medija i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) da će zatražiti profesionalne biografije kandidata za članstvo u komisijama, istaklo da je potpuno otvoreno i transparentno u svom radu i da nema nikakvog interesa da sakriva bilo biografije, niti ima nameru da to čini.

Ministarstvo napominje da je na osnovu prispelih predloga novinarskih udruženja za članove komisije, koji su taj predlog dostavili u propisanom roku, formiralo komisije poštujući i Zakon o javnom informisanju i medijima i Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

U svim objavljenim konkursima upućen je poziv za učešće u radu stručne komisije u kome je jasno navedeno da se pozivaju samo novinarska i medijska udruženja, koja su registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa, a uz predlog za člana komisije novinarska i medijska udruženja prilažu i dokaz o registraciji tog udruženja u Registru udruženja.

Takođe, upućen je poziv medijskim stručnjacima, zainteresovanim za učešće u radu komisije, da pisanim putem predlože svoje članstvo u komisiji, s tim da predložena lica ne smeju biti u sukobu interesa niti obavljati javnu funkciju, u skladu sa pravilima o sprečavanju korupcije, navelo je Ministarstvo.

Dodaje se da je konkurs raspisan 21. februara 2022. godine, a rok za dostavljanje predloga za članove komisija je bio 30 dana od dana raspisivanja konkursa. Prijave koje su stigle nakon isteka roka od 30 dana nisu uzete u razmatranje.

Ministarstvo je istaklo da je potpuno posvećeno unapređenju čitavog procesa projektnog sufinansiranja u javnom interesu kako medija tako i građana kojima su namenjeni medijski sadržaji i otvoreno da se čitav proces u narednom periodu dodatno poboljša.

Udruženje novinara Srbije, Koalicija za slobodu medija i ANEM najavili su u sredu da će Ministarstvu poslati zahtev, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, u kom traže profesionalne biografije kandidata za članstvo u komisijama.

Ta medijska udruženja ocenilia su da je Ministarstvo, na čelu sa ministarkom Majom Gojković, nastavilo da urušava već duboko zloupotrebljen sistem projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja, jer su većinu u komisijama obezbedili novinarskim i medijskim udruženjima čija je glavna svrha postojanja raspodela novca medijima bliskim vlastima u lokalnim sredinama.

BONUS VIDEO – Vučić bez povoda vređa i ugrožava novinare N1

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar