Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Nakon što su crnogorski mediji objavili da su se pojedini građani te zemlje vakcinisali na beogradskom Institutu Torlak te da su tu uslugu platili 70 evra, Nova.rs je pokušao da stupi u kontakt sa nadležnima i proveri ovu informaciju, koja do sada nije bila javno dostupna.

„Apsulutno netačno“ – kratka je poruka koju je portal Nova.rs dobila od savetnika za medije ministra zdravlja Zlatibora Lončara na pitanje da li je istina da strani državljani mogu na Institutu Torlak da se vakcinišu protiv koronavirusa.

Istovremeno smo kontakriali i Institut „Torlak“, koji, do objavljivanja ovog teksta, nije odgovorio na upit portala Nova.rs da prokomentariše informacije o mogućnosti da se u toj ustanovi vakcinišu strani državljani i pod kojim uslovima.

Podsećamo, podgoričke „Vijesti“ objavile su danas da su se pojedini građani Crne Gore već vakcinisali protiv koronavirusa u Srbiji i da komercijalna cena prve od dve doze kineske vakcine „Sinofarm“ crnogorske državljane koštala oko 70 eura. Prema njihovim informacijama, vakcine su kupovali imućniji građani Crne Gore, koji su to i potvrdili portalu, pod uslovom da ostanu anonimni.

Taj dnevnik objavljuje i da dok se u Srbiji već vakcinisano oko 300.000 stanovnika, nadležni u zdravstvenom sistemu Crne Gore ne znaju ni tačan datum dolaska prvih doza, već navode da će imunizacija početi krajem januara ili početkom februara. „Vijesti“ takođe podećaju da je Vlada Srbije saopštila da je ta zemlja četvrta u Evropi po broju vakcinisanih građana na milion stanovnika, a da su ispred nje Velika Britanija, Malta i Island.

Navodi se da su među zemljama regiona vakcinaciju građana  počele Slovenija i Hrvatska, uz nepomenu da su nadležni u Hrvatskoj, gde je vakcinisano oko 55.000 građana, nezadovoljni dinamikom isporuke dogovorenih količina vakcina od proizvođača.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare