Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Osim što joj je svrha upitna, fabrika za proizvodnju Sinofarm vakcina koja treba da se gradi u Zemunu vodi se kao vojni objekat za čiju izgradnju je je nadležno Ministarstvo odbrane. Međutim, fabrika vakcina nije jedini projekat koji je realizovan iz budžeta Ministarstva odbrane od početka pandemije, a koji su povereni istoj privatnoj firmi.

Naime, grupa ponuđača okupljenih oko firme „Termomont“ dobila je poslove izgradnje još tri kovid bolnice – u Kruševcu, Batajnici i Novom Sadu, kao i posao izgradnje fabrike vakcina, uz svu prateću infrastrukturu.

Marija Ignjatijević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže za Danas da su svi poslovi ovoj firmi dodeljeni kroz pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva, a zahtev za ponude poslat je samo određenim firmama.

„Javnosti ostaje nepoznato zašto su ovi poslovi dati firmi ‘Termomon’ sprovođenjem najmanje transparentnog postupka koji zakon predviđa, kao i koliki su tačno troškovi izgradnje i opremanja bolnica i fabrike vakcina. Stavljanjem svih projekata pod kapu Ministarstva odbrane otvara se prostor za netransparentnost pod izgovorom zaštite bezbednosnih i odbrambenih interesa države. Naime, Zakon o javnim nabavkama predviđa izuzetke od primene zakona u oblasti odbrane i bezbednosti, koji se u ovom slučaju mogu zloupotrebiti kako bi se smanjila transparentnost i zaobišao postupak javne nabavke“, ističe Ignjatijević.

Zašto se u Zemunu gradi fabrika koja može da proizvodi samo jednu vrstu vakcina i zbog čega je za zdravstveni objekat zadužena vojska, javnost nema odgovor.

Na pitanje da li tu ima posla za poverenika za informacije od javnog značaja, aktuelni poverenik Milan Marinović – kaže da nema.

„Ako navedeno posmatramo iz ugla pristupa informacijama od javnog značaja, Poverenik samo može odlučivati kao drugostepeni organ u postupku po žalbi, pošto nema mogućnost da vrši nadzor“, ističe Marinović za Danas.

Koja je logika da fabrika vakcina bude proglašena za vojni objekat je pitanje za one koji su joj dali taj status, navodi Rodoljub Šabić, advokat i bivši poverenik, dodajući da lično ne vidi ni jedan logičan razlog za to.

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Sinofarm fabrika vakcina

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar