Foto: Nova.rs

Predstavnici Ministarstva kulture i informisanja su danas, zajedno sa stručnjacima Republičkog zavoda i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Кragujevac, obišli Staro zdanje u Aranđelovcu, koje je oštećeno u požaru, i održali sastanak sa predsednikom opštine, objavljeno je na zvaničnom Instagram nalogu Ministarstva.

Kako se navodi, nakon uvida u stanje zaključeno je da je šteta izazvana požarom zahvatila 200 od 9.000 kvadratnih metara objekta.

„Opština Aranđelovac će zajedno sa nadležnom službom zaštite započeti sa hitnim intervencijama na objektu. Biće postavljena privremena zaštita stradalog dela krovne konstrukcije, čišćenje celog prostora i obezbeđenje svih otvora na zgradi u cilju sprečavanja daljeg oštećenja i neovlašćenog ulaska“, najavljuju iz Ministarstva.

Dodaje se i da će kragujevački zavod pokrenuti proceduru kategorizacije Starog zdanja za spomenik kulture od velikog značaja, prenosi N1.

„Završena je izrada idejnog rešenja sanacije i restauracije objekta, sledeći korak je izrada projektno-tehničke dokumentacije za izvođenje radova“, navode iz Ministarstva.

Podsećaju i da se Staro zdanje nalazi na listi prioriteta projekta „Dvorci Srbije- zaštita kulturnog nasleđa“ koje je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja.

Zaštitom i vraćanjem u život ove vrste dragocenog spomeničkog nasleđa, kako se ističe, obogatiće se kulturni život i turistički potencijal gradova u Srbiji.

Bonus video – Aranđelovac: „Staro zdanje“ čekalo renoviranje, a dočekalo vatru

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar