Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Svaka reformska promena u oblasti obrazovanja i nauke sprovedena je u saradnji i uz konsultacije sa sindikatima, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete, čime je najoštrije demantovalo tvrdnje Sindikata nauke da u Srbiji nema socijalnog dijaloga.

Takođe, kako je saopšteno, netačne su tvrdnje da Ministarstvo ne podstiče naučnike da ostanu u zemlji i bave se naučno- istraživačkim radom.

Navodi se da je resorno ministarstvo prethodnih godina reformisalo sistem finansiranja nauke i povećalo ulaganja u razvoj naučne infrastrukture.

„U odnosu na period od pre 10 godina ulaganja u nauku su veća za 80 odsto, sredstva ulagana u razvoj infrastrukture veća su tri puta, a primanja naučnika za 35 odsto“, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo prosvete smatra sindikate partnerima i zato je, tvrde, svaki propis, svaki dokument javne politike pripremljen i sproveden u saradnji i uz konsultacije sa sindikatima.

U saopštenju se navodi da je sistem finansiranja nauke promenjen i uređen u pogledu egzistencije naučnika i finansiranja njihovog naučno-istraživačkog rada.

„Upravo Sindikat zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije bio je jedan od inicijatora ove promene koju je sprovelo Ministarstvo i koja je omogućila da instituti budu indirektni korisnici budžeta, čime su se obezbedili uslovi za stabilan rad instituta i istraživača, a da se projektno finansiranje istraživanja odvija preko posebnog fonda – Fonda za nauk“, poručuje Ministarstvo.

Navodi se i da su predstavnici sindikata bili uključeni u izradu važećeg Zakona o nauci i istraživanjima i da je u postupku javne rasprave usvojena većina predloga, primedbi i sugestija i sindikata i naučne zajednice.

Sindikat je uključen i u pripremu Programa institucionalnog finansiranja instituta, a predlog ovog propisa upućen je Ministarstvu finansija.

Netačne su tvrdnje da Ministarstvo ne podstiče naučnike da ostanu u zemlji i bave se naučno istraživačkim radom, navodi se u saopštenju i dodaje da se od 2018. godine finansiraju plate 1.657 mladih istraživača, a pvećane su stipendije za doktorande i danas iznose 50.000 dinara mesečno.

„Ministarstvo na godišnjem nivou izdvoji oko 817 miliona dinara za posebne programe kojima stipendira mlade i nadarene naučnike za naučno-istraživački rad, finansira učešće istraživača na naučnim skupovima u inostranstvu, njihovo postdoktorsko usavršavanje, nabavku naučne i stručne literature iz inostranstva, pristup elektronskim naučnim i stručnim bazama podataka, izdavanje naučnih publikacija i održavanje skupova“, navodi se u saopštenju.

Naglašeno je i da su sindikati bili neizostavni sagovornik u pripremi svih strategija, a da se sastanci održavaju redovno i uvek kada sindikat to zahteva.

Bonus video: Prosvetari nezadovoljni. Nije samo plata problem.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar