Foto: Promo

Ministarstvo pravde ukazalo je da postoji 13 preporuka GRECO-a (Radno telo Saveta Evrope za borbu protiv korupcije) upućenih državi Srbiji 2015. godine, a ne 17 kako je to netačno objavljeno u pojedinim medijima.

U saopštenju Ministarstva se napominje da je Globalni izveštaj tog tela koji se odnosi na sve članice Saveta Evrope, a koji je danas predstavljen, ponovo potvrdio činjenicu koja je istaknuta u posebnom izveštaju o napretku Srbije (objavljenom u aprilu 2019. godine) da se Srbija više ne nalazi na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja, kada je u pitanju borba protiv korupcije.

To potvrđuje da je Srbija ostvarila vidljiv napredak, dok se, za razliku od nje, države poput Luksemburga, Turske, Danske i Češke, i dalje nalaze na toj listi, navodi ministarstvo.

Podseća da Izveštaj o napretku Srbije iz aprila 2019. godine navodi da je Srbija delimično ispunila 10 preporuka, dok 3 nije ispunila.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Srbija poslednji izveštaj o napretku u borbi protiv korupcije uputila GREKO-u u decembru 2019. godine, a koji Globalni izveštaj nije uzeo u obzir, Ministarstvo pravde očekuje da će naredni izveštaj o napretku Srbije prepoznati učinjene pomake u ispunjavanju preporuka tog tela.

Ministarstvo podseća da je 1. marta 2018. godine počela primena Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, na osnovu koga su uspostavljena četiri regionalna antikoruptivna centra pri višim sudovima i javnim tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu.

Za dve godine primene ovog zakona doneto je više stotina pravnosnažnih sudskih odluka za koruptivna krivična dela, a među procesuiranim licima nalaze se i visoki funkcioneri (predsednici opština, sudije…).

Srbija je jasnu opredeljenost za borbu protiv korupcije pokazala i donošenjem Zakona o poreklu imovine krajem 2019. godine, čiju osnovu čini metod unakrsne provere imovine kroz poseban poreski postupak koji vodi Poreska uprava, podseća se u saopštenju.

Takođe, u septembru ove godine počinje primena novog Zakona o sprečavanju korupcije, koji je usvojen prošle godine i koji treba da zameni postojeći Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. Zakon je usaglašen sa GREKO preporukama i predstavlja krovni preventivni anti-korupcijski propis, kaže Ministarstvo.

Prošle godine je počela primena Zakona o lobiranju, čije je usvajanje i primena takođe bila jedna od preporuka GREKO-a.

Ovim Zakonom se prvi put uređuje oblast lobiranja u Srbiji i predstavl?a jedan od mehanizama u borbi protiv korupcije koji treba da smanji sivu zonu nezakonitih uticaja.

Takođe, Srbija se od prošle godine više ne nalazi na FATF listi država sa strateškim nedostacima u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma (tzv. „sivoj listi“).

Ministarstvo ističe da su mnoge preporuke GREKO-a vezane za promenu Ustava Srbije, pa samim tim Savet Evrope nije u mogućnosti da tretira određene preporuke ispunjenim dok se taj proces ne završi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar