Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/TANJUG/TARA RADOVANOVIC/Tv Hppy/RTS/Nova S

Nisu problem datumi za zakazivanje, nego ogroman nedostatak osoblja, prostora, kapaciteta, što nas onemogućava da oslobodimo više termina za pacijente, a kadrovi nam svakodnevno odlaze, kažu za Nova.rs direktori i načelnici klinika u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS), koji komentarišu novi sistem zakazivanja specijalističkih pregleda, koji će uskoro moći da se zakažu svakoga dana u mesecu, a ministarka zdravlja Danica Grujičić, naglasila je da će direktori ustanova biti odgovorni ako ne bude bilo dovoljno termina za obolele i ako se ne smanje liste čekanja.

Pročitajte još:

Ministarka je naime najavila da će od 20. decembra biti ukinuto zakazivanje termina kod lekara samo od 1. do 5. u mesecu, preko sistema IZIS, i da će pacijenti imati mogućnost da preglede zakažu tokom celog meseca.

„Mi koji radimo u klinikama, svako od nas jednom nedeljno ima neki svoj ambulantni termin i nismo ni bili svesni da je to zaista od 1. do 5. Naravno da sve vreme treba da budu otvoreni termini. Nema nikakvog razloga da pacijenti traže starijeg ili mlađeg lekara, ako hoće nekog određenog onda će možda sačekati nedelju ili dve, ali je važno da doktori u domovima zdravlja ne moraju da gledaju prvih pet dana u ekrane, već da zakazuju kad god mu dođe pacijent i to će biti u stanju bilo kada u mesecu radnim danima. Ono što je hitno ide u Urgentni centar“, objašnjava prof. dr Grujičić.

Ona je naglasila da uvek mora biti otvorenih termina.

„Ne mogu svi da se popune, a ako bude tako, biće odgovorni direktori. Stalno mora da bude zeleno, neka bude 25 pregleda što da ne, koliko puta sam ostala do sedam sati uveče da pregledam pacijente, a neka se ljudima to plati, ja nemam ništa protiv, ali ne može da se desi da pregledam pet u državnoj službi, a onda 25 u privatnoj“, kaže ministarka.

Danica Grujičić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Međutim, lekari koji su na rukovodećim mestima u klinikama, kažu da je situacija sa čekanjem na preglede mnogo kompleksnija, i ne mogu da garantuju da će promena sistema zakazivanja rešiti probleme.

“Kod nas recimo nema čekanja na pregled, ali ima na operaciju. To se neće promeniti dok god ne budemo imali dovoljno kadrova i prostora da bez čekanja, odmah primamo sve pacijente. Mi smo tercijarna ustanova, a naši kapaciteti su decenijama unazad zacementirani. Trudimo se maksimalno da povećamo broj operacija, ali to nije lako. Mnogo je srčanih bolesnika u Srbiji, kod nas dolazi veliki deo njih, a mi nemamo prostora za sve. Uskoro ćemo dobiti novu salu, ali ni to nije dovoljno. Treba nam još operacionih sala, ali i bolnica koje bi radile kardiohirurgiju. Imamo ‘Dedinje’, Kamenicu’, ‘Klinički centar’, KC Niš, i u okviru ovih ustanova pokušavamo da povećamo broj procedura. Naravno, neophodni su nam kadrovi, lekari i medicinske sestre. Ideja ministarke je razumljiva, ona pokušava da reši problem, ali mora da ga sagleda sa svih strana. Možda će ovaj način zakazivanja malo pomoći, ali nisam siguran da će to biti u dovoljnoj meri. Srbiji treba više kadrova u svim granama medicine, kako bi se rešio problem čekanja”, objašnjava za Nova.rs prof. dr Svetozar Putnik, direktor klinike za kardiohirurgiju UKC Srbije.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nisu problem samo deficitarni kadrovi, već i nedovoljno prostora za rad.

“Siguran sam da ministarka Grujičić ima neki plan i da bi novi sistem ravnomernijeg zakazivanja termina trebalo da doprinese većem broju pregleda. Zbog konfuznog zakazivanja, javljale su se do sada gužve na svim klinikama. Tačno je da nema dovoljno lekara i da je to jedan od simptoma problema sa listama čekanja na preglede. Kod nas na klinici se čeka, ali ne predugo, trudimo se da oslobađamo termine kad god možemo. Mi imamo, međutim, drugu vrstu problema, već neko vreme smo u ‘tranzitnom’ periodu, u kojem se naša poliklinika ruši i radimo u skučenom prostoru, koji je smanjen na petinu onoga u kojem smo do nedavno radili. Takođe, u taj mali prostor, morali smo da primimo i kolege sa kardiologije, čija se poliklinika takođe radi. Gužve su sada velike, ali moramo da izdržimo. Postoje naznake da ćemo se preseliti u drugu kulu UKCS, ali kažu da ona neće biti gotova još dve godine, pa moramo biti strpljivi, i mi i pacijenti”, priča za Nova.rs prof. dr Nebojša Lalić, direktor Klinike za endokrinologiju UKCS.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Direktori ističu da su svesni svoje odgovornosti, ali da rade najbolje što mogu.

“Uvek se povlači odgovornost direktora, a mi smo svakako svesni svog položaja. Nova mera zakazivanja međutim neće mnogo uticati na rad na ortopediji, jer smo mi i do sada primali pacijente na specijalistički pregled sa uputom, a bez zakazanog termina. Najveći broj mojih pacijenata dolazi samo sa uputom, ne čekaju termin, a iz Kliničkog centra, poznato je, nikoga nikada ne vraćamo kući. Ukoliko ne budemo imali dovoljno termina i ako se pokaže da su gužve velike, onda ćemo se prilagoditi. Organizovaćemo se da radimo ambulantu u dve smene, što će opteretiti kadrove, ali i takav način rada nam je već poznat”, kaže za Nova.rs prof. dr Marko Kadija, direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju I traumatologiju UKCS.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Vraćanje specijalističkih pregleda u domovima zdravlja, smatraju lekari, najviše bi pomoglo oslobađanju termina na klinikama.

“Podržavam ideju ministarke. Ona uvodi nove mere sa dobrom namerom i dosta entuzijazma. Međutim, najveći problem nas kardiologa je što od 10 pacijenata koji dolaze na kliniku, najviše dvoje ima indikaciju za lečenje kod nas. Svi ostali bi trebalo da se leče u domu zdravlja kod kardiologa koji će da meri pritisak, propiše terapiju i ako je potrebno da oboleli ide kod nas u tercijarnu ustanovu, da napišu uput. U Srbiji, nažalost, u domovima zdravlja odavno nema kardiologa, pa sve pacijente koji imaju i najmanje smetnje, lekari Opšte prakse šalju kod nas, a mi bismo trebali da se bavimo komplikovanim slučajevima i teškim srčanim oboljenjima. Ovako smo pretrpani, pa nije ni čudo što ljudi čekaju termine. Nova mera će možda ubrzati preglede, ali pitanje je kako će se to tehnički odvijati, kako će sistem to da podnese”, kaže za Nova.rs prof. dr Dragan Simić, načelnik Instituta za kardiologiju UKCS.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Lekari u domovima zdravlja ističu međutim da postoji problem u komunikaciji i “saradnji” sa klinikama, jer svako odeljenje u bolnicama ima “svoju politiku” za oslobađanje termina.

“Zakazivanje tokom celog meseca kao što predlaže ministarka, moguće je samo kod specijalista na odeljenjima klinika, koja imaju obavezu da jednom nedeljno objave slobodne termine, bilo da je to tri, pet ili više, zavisi od njihove politike. Tako je sa reumatologijom, endokrinologijom i ima ih još sa kojima lepo sarađujemo i kod njih se ne čeka dugo. Međutim kardiologija, gastroenterologija i brojna druga odeljenja, u obavezi su da jednom mesečno, samo jedan dan u mesecu, objave nekoliko slobodnih termina, pa se čeka sledeći mesec, tako da kod njih nema veze da li je zakazivanje tokom celog meseca ili samo od 1. do 5.”, objašnjava za Nova.rs doktorka Opšte prakse u jednom beogradskom domu zdravlja, koja je zamolila da ostane anonimna.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare