HE Đerdap Foto:Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorkom Rumunije u Srbiji Silvijom Davidoiu o produbljivanju saradnje dve zemlje u oblasti energetike i tom prilikom je istakla da je jedan od najvažnijih nacionalnih projekata reverzibilna hidroelektrana Đerdap 3, koji će značajno povećati udeo proizvodnje obnovljivih izvora energije u energetskom miksu i olakšati balansiranje energijom.

Ministarka Đedović je naglasila da je Srbija zainteresovana za saradnju sa Rumunijom i u energetskoj diversifikaciji, kako gasa, tako i električne energije, imajući u vidu da će u narednim godinama ta zemlja biti značajna tranzitna ruta za prenos električne energije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva energetike i rudarstva, Đedović je rekla da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije i da je u toku rad na strateškim dokumentima koji će pokazati pravce novih ulaganja u energetsku infrastrukturu, kako bi se istovremeno smanjili negativni uticaji štetnih gasova na životnu sredinu i kako bi osigurali dovoljno energije.

Đedović je podsetila da Srbija i Rumunija imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, koji se u oblasti energetike razvijaju još od šezdesetih godina prošlog veka kada je formirana zajednička komisija za izgradnju hidroelektrane Đerdap, a koja je i danas veoma važna za energetsku sigurnost obe zemlje.

Ambasadorka Davidoiu je naglasila spremnost Rumunije da podeli sa Srbijom iskustva u oblasti energetske tranzicije i istakla da ta zemlja spremna da razvija gasne interkonekcije sa susedima.

Ove godine navršilo se tačno 50 godina od kada je otvorena hidroelektrana Đerdap 1 na Dunavu koja je u to vreme predstavljala revolucionarni i jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Evropi, rekla je Davidoiu i istakla da saradnja Srbije i Rumunije može da se intenzivira i da se pokrenu novi projekti koji će povećati energetsku bezbednost obe zemlje.

Prema njenim rečima, Rumunija će imati značajnu ulogu u gasnoj diversifikaciji regiona s obzirom da će graditi LNG terminal u Konstanci, čime će ostvariti vezu sa gasovodom prema Azerbejdžanu.

Ambasadorka je izrazila spremnost Rumunije da podeli iskustva sa Srbijom iz procesa energetske tranzicije, s obzirom da je ta zemlja imala veliku proizvodnju električne energije iz uglja i da godinama postepeno povećava kapacitete iz vetra, solarne, ali i nuklearne energije.

***

BONUS VIDEO – Kako do olakšica za plaćanje struje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar