Ivana Milošević / Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/MO

"Iluzija" je da bilo ko može da bude zaštićen od zaraze koronavirusom, zato što se radi o novoj bolesti i nema takozvanog kolektivnog imuniteta, rekla je večeras zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Ivana Milošević.

Milošević je na TV Prva, povodom slika punih šetališta u Beogradu koje su se pojavile u medijima rekla da je to „nedopustivo“.

„Nedopustivo je to što sam i sama videla danas, da se roštilja u Košutnjaku“, rekla je Milošević.

Ako ljude ne plaše „stravične cifre“ koje se svakog dana nalaze u medijima i ne shvataju zašto se savetuje da se ne izlazi onda je to, kako je rekla,  „kao da svima nedostaje razuma“.

Za koronavirus nema „čarobnog štapića“, niti leka i vakcine, rekla je zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević, napominjujući da se zna virus da se dominantno širi kapljičnim putem i da to može da se spreči ako postoji međusobna distanca.

„Ovaj virus ne može da opstane bez nas. Na različitim predmetima može da ostane, meri se u satima ili danima, ali može da se razmnožava samo u nama“, kazala je Kisić Tepavčević.

Zbog toga, dodala je ona,  svako treba da bude socijalno odgovoran i da se distancira od drugih, jer ukoliko se desi da se virus nesmetano širi sa osobe na osobu teško da to može da se zaustavi.

Iako su stručnjaci uputili apel građanima da se u četvrtoj nedelji borbe sa koronavirusom posebno pridržavaju preporuke da ne izlaze iz svojih domova danas su se na Adi Ciganliji, međutim, mogli videti mnogi koji nisu odustali od šetnje po lepom vremenu za vikend.

I u Novom Sadu u pojedinim parkovima, na igralištima, kao i na Novosadskom keju okupljao se veći broj ljudi, uprkos naredbi o ograničenju i zabrani kretanja u parkovima, na igralištima. Policija je sve vreme bila na terenu i opominjala je građane da se raziđu što su oni  nakon njihove interevnccje i učinili.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram