Milena Anđelković dobitnica nagrade Foto: Privatna arhiva/Nova.rs

Mlada naučnica, dr sci Milena Anđelković (37), koja živi u Kosovskoj Mitrovici, dobitnica je najprestižnije evropske nagrade u medicini “International Medis Awards for Medical Research”, za naučni rad, koji se bazira na istraživanju potencijalne uloge toksičnih metala, kadmijuma i olova, u nastanku karcinoma testisa.

Milena je za Nova.rs istakla da je ova nagrada posebno značajna i zbog sredine u kojoj živi. Ona, nažalost, nije prisustvovala svečanoj dodeli, jer je pre 10 meseci postala majka, pa je, kako kaže, morala da ostane kod kuće sa detetom.

Medis nagrade Foto: Nova.rs

Za Milenu, koja je bila jedna od najboljih studentkinja Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, osvajanje Medis nagrade bilo je gotovo izvesno.

Doktorske studije

„Neizmerno mi je drago što je ovako jedna velika nagrada za naučno istraživački rad došla i u našu, da tako kažem, manju sredinu. Uvek postoje one predrasude da se uspeh vezuje nekako za velike metropole. Farmaceutski fakultet Univerzitet u Beogradu (FF UB) smer diplomirani farmaceut – medicinski biohemičar sam završila u roku, dobivši Berkeševu nagradu, za najboljeg studenta na smeru medicinski biohemičar. Tada sam polako krenula i naučnim putem. Upisala sam doktorske studije na Farmaceutskom fakultetu, modul toksikologija i krenuli smo sa istraživačkim radom“, sa osmehom za Nova.rs priča Milena, koja je naučna saradnica na Katedri za toksikologiju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Milena Anđelković Foto: Privatna arhiva

Paralelno sa naučnim radom, Milena se u to vreme zaposlila i u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica.

Pročitajte još:

„Svake nedelje putovala sam na relaciji Beograd – Kosovska Mitrovica, tokom pune dve godine. Jedan deo radne nedelje bila sam sa studentima i animalnim modelima, a drugi deo sa pacijentima. Mogu vam reći da nisam bila umorna, vec puna elana, poletna, sa unapred postavljenim ciljem ispred sebe. Naučno-istraživački rad je napredovao, završila sam specijalističke studije iz medicinske biohemije na FF UB, dobila zvanje istraživača – saradnika, a potom i naučnog saradnika na katedri za toksikologiju FF UB“, opisuje Milena svoj naučni put.

Medis nagrade Foto: Nova.rs

Ona je 2022. godine zavrišila i doktorsku disertaciju, a potom je za jedan rad iz te disertacije usledila i Medis nagrada.

Medis nagrade Foto: Nova.rs

„Trudimo se da nauka ne stane ni u otežanim uslovima rada, kakve ponekad imamo ovde. Moja saradnja je izvanredna sa profesorima sa katedre za Toksikologiju FF, kao i sa ostalim profesorima i kolegama, što mi mnogo znači. Jedan deo istraživanja realizujemo na FF, a drugi deo u Kosovskoj Mitrovici“, kaže Milena, koja danas radi kao šefica Biohemijske laboratorije univerzitetskog centra bolnice u Kosovskoj Mitrovici.

„Žao mi je što nisam prisustvovala dodeli“

Sa velikim uzbuđenjem dočekala vest o osvojenom prvom mestu u oblasti farmacije.

Medis nagrade Foto: Nova.rs

„Bila sam srećna i počastvovana ulaskom u finale Medis awards. Ova pobeda mi veoma znači kao mladom istraživaču iz oblasti farmacije za dalji naučno-istraživački rad. Žao mi je što nisam prisustvovala ovom prestižnom događaju, ali sam uspela onlajn da dam podršku svojoj mentorki prof. dr Zorici Bulat, koja je u moje ime prisustvovala finalu i primila nagradu“, kaže Milena, koja je nedavno postala mama, a ističe da je beba još uvek mala za putovanja.

Naša mlada naučnica više od tri godine posvećeno je radila na ovom istraživanju, za koje je zasluženo nagrađena.

Medis nagrade Foto: Nova.rs

„Deo istraživačkog rada koji se bazirao na sakupljanja humanih uzoraka trajao je tri godine, a obrada podataka, publikacije kao i izrada same doktorska disertacija znatno duže“, objašnjava Milena.

Značaj njenog rada je u tome što objašnjava da su kadmijum i olovo neesencijalni metali, koji su prirodno prisutni u životnoj sredini, ali je razvoj industrija značajno povećao njihovu koncentraciju u vazduhu, vodi i hrani, što potencijalno može izazvati kancer testisa.

Milena ističe da nikad do sada nije pomišljala da se odseli sa Kosova.

Foto: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs

„Za sada nisam razmišljala da se odselim. Život je ovde drugačiji naspram Beograda, gde sam provela dugi niz godina, ali male sredine imaju svoju dušu i toplinu”, kaže Milena, govoreći o Kosovskoj Mitrovici, u kojoj živi sa suprugom i desetomesečnom bebom.

Podsetimo, najprestižniju regionalnu nagradu u medicini “International Medis Awards for Medical Research”, pored Milene, osvojila je i oftalmolog doc. dr Maja Živković iz Niša. Međunarodna stručna komisija konkursa već desetu godinu nagrađuje najveća istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta iz država srednje i istočne Evrope, a ova svečana dodela održana je 7. marta u Ljubljani. Komisija je pregledala 242 naučno-istraživačka rada, dok je kriterijume za nominaciju ove godine zadovoljilo 148 prijava.

Dobitnici nagrade Foto: Privatna arhiva

Finalisti iz Srbije su bili istraživači iz oblasti farmacije dipl. farm. Milena Anđelković, oftalmologije doc. dr Maja Živković i reumatologije prof. dr Ana Banko, čiji su radovi objavljeni u prestižnim svetskim naučnim časopisima.

***

BONUS VIDEO: Srpski naučnik napravio najprecizniji kalendar na svetu, po zahtevu SPC: Može li da uskrsne kalendar Milutina Milankovića?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar