Salter
Šalter Foto:Newsmax Adria

Poverenik za informacije o javnom značaju Milan Marinović izjavio je da će uvođenje jedinstvenog informacionog sistema informatora o radu organa vlasti doprineti boljoj transparentnosti rada javnih institucija.

„Korist bi trebalo da bude, da kada vas interesuje neka informacija u posedu bilo kog organa vlasti, na bilo kom nivou, ne morate više da podnosite zahtev za slobodan pristup informacijama, već će velika ivećina informacija da se nalazi u tom informatoru. Onda ćete, sa samo nekoliko klikova da saznate nešto, za šta vam sada treba po godinu, godinu i po dana“, istakao je Marinović.

Podsećanaj radi, institucije vlasti od 16. novembra ove godine dužni će biti da izrađuju informatore o radu u elektronskom obliku i to u skladu sa izmenjenim i dopunjenim Zakonom o slobodnim informacijama od javnog značaja.

„Uloga jedinstvenog informacionog sistema informatora o radu je da na jednom mestu po prvi put objedini informatore o radu svih organa vlasti i svih nivoa vlasti u Srbiji. Znači, od onih najvižih, Skupštine Srbije, Vlade, ministarstava – do najnižih organa vlaasti kao što su mesne zajednice, centri za socijalni rad ili osnovne škole“, napominje Marinović i dodaje:

„Do sada su neki od njih, oko 3.700 imali obavezu da objavljuju informatore o radu, ali je to svako radio na svojoj internet stranici i na svojoj prezentaciji. Sada je po prvi put uvedeno da je značajno proširen krug organa vlasti koji to moraju da urade, i on će se kretati u broju od 13 do 15 hiljada.“

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Marinović: Prema saznanju Poverenika, biometrijske kamere za prepoznavanje lica još nisu u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar