Foto: Nova S

Hoće li nam posle korone novčanik biti tanji? Svi najavljuju najveću krizu do sada. Znamo li mi šta to konkretno znači za novac u novčaniku. Kako se pomeranja u svetskoj ekonomiji prelivaju na naše džepove. Ova pitanja u emisiji "Među nama" prokomentarisao je Milan Ćulibrk glavni i odgovorni urednik NIN-a.

Kad MMF kaže da će ekonomija doživeti pad od tri procenta, šta to znači za građanina u Srbiji? Upitala je voditeljka glavnog i odgovornog urednika NIN-a.

„Pa ne znači ništa, zato što predsednik Srbije kaže da će doživeti rast od jedan posto. Šalu na stranu mi inače ne zavisimo mnogo od sveta, ali ne možemo da živimo ni mimo sveta, kao da smo na pustom ostrvu. Ceo svet ove godine će imati pad,  ne vidim kako ćemo mi da rastemo. Nekoliko razloga je za takav, ajde uslovno rečeno pesimizam, mada bi ja to nazvao realizmom. Ako mi četvrtinu naše proizvodnje izvozimo samo u dve zemlje u Italiju i Nemačku, ako će Italija imati ove godine pad od devet posto, a Nemačka sedam i po posto ja nevidim način na koji mi možemo da rastemo. Šta mi možemo njima da prodamo, kada njihova proizvodnja pada, kada će potreba za delovima koje uvoze iz Srbije biti manja a samim tim će imati manji manevarski prostor. Domaća proizvodnja nikada nije mogla da garantuje dinamičan privredni rast, jer naša kupovna moć sa primanjima kakva jesu među najnižim u Evropi i jednostavno ne pruža manevarski prostor za  mnogo brži rast. Tako da ja vidim da ćemo ove godine  biti na nivou kao i prethodne, ako tako bude još će biti dobro, jer nije isključenam ogućnost da će neki ljudi ostati bez posla. Dakle vlada jeste spremila mere i minimalce za prva tri meseca, ali ja verujem da će ova kriza mnogo duže da traje i da se je mi nećemo tako lako ratosiljati na ekonomskom planu, kao što smo mi ukinuli vanredno stanje za nekih mesec i po dana“.

O čemu je još Milan Čulibrk govorio u emisiji „Među nama“ pogledajte ovde:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare