Institutu za transfuziju krvi Srbije gde je jedna osoba već donirala krvnu plazmu i ona data pacijentu obolelom od koronavirusa, ima još zainteresovanih koji su izlečeni i žele da doniraju plazmu, izjavila je danas direktorka te ustanove Vesna Mijucić.

Ona ističe da je rečo proceduri koja je apsolutno bezbedna.

Davaoci, pojasnila je za Tanjug, mogu biti osobe stare od 18 do 60 godina koje imaju više od 60 kilograma, ozdravile su od Kovida 19 i nemaju hroničnih bolesti kao što su dijabetes, maligne bolesti, autoimune, kardiovaskularne…

Osoba koja je zaražena, kaže Mijucić, stvara antitela čime se brani od infekcije, a kada ozdravi ta antitela, koja su joj pomogla da se izleči, zajedno sa krvnom plazmom se uzimaju uz pomoć aparata, odnosno separatora krvnih ćelija, i takva plazma se daje zaraženom kao pomoć u lečenju.

“To je direktna pomoć coveka čoveku”, rekla je Mijucić i dodala da antitela u krvnoj plazmi nisu lek, već pomoćna terapija u lečenju.

Osoba koja je ozdravila od koronavirusa, odnosno na testiranju ima negativan nalaz, može se odmah nakon izlaska iz bolnice javiti Institutu za transfuziju krvi gde se ponovo vrši testiranje koje takođe mora biti negativno, rekla je Mijucić.

Svima koji žele da doniraju plazmu poručila je da se mogu javiti na telefone 19819 i 064/ 8392967 kako bi obavili informativni razgovor sa lekarima i dogovorili kada mogu doći u Institut na potreban klinički i laboratorijski pregled.

Klinički pregled, pojasnila je Mijucić, obavlja lekar koji učestvuje neposredno u prikupljanju plazme, a laboratorijski podrazumeva uzorkovanje određenih parametara iz krvi koji moraju biti u referentnim granicama da bi osoba mogla biti davalac.

Mijucić je rekla da oni koji su jednom donirali plazmu to mogu učiniti ponovo nakon 15 dana što, dodala je, teoretski znači da u roku od godinu dana plazmu mogu dati 24 puta.

“Mi ćemo od davaoca sigurno uzimati krvnu plazmu tri ili četiri puta, a ako testiranjem utvrdimo da ima dovoljno antitela u svom serumu, onda ćemo sa tom procedurom nastaviti, odnosno ponovo uzimati plazmu od te osobe”, dodala je Mijucić.