ZORANA MIHAJLOVIC
Zorana Mihajlović Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Ko želi da vidi Srbiju kao energetski nezavisnu i kroz 10, 20 i 30 godina zalagaće se za investicije u zelenu energiju, a ne za oslanjanje na resurse kojima nije bogata, kao što je gas ili za potpunu zavisnost od uglja, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ministarka je u intervjuu Novom magazinu istakla da bi tom temom trebalo da se bavi posebno ministarstvo, a da rešenje nije u stopiranju energetske tranzicije Srbije, nego u saradnji i planiranju razvoja elektroenergetskog sistema i investiranju u nove energetske kapacitete.

„Zakon o korišćenju OIE je prošao široku javnu raspravu i u njegovoj izradi su, uz ministarstvo učestvovala upravo ona preduzeća koja sad traže izmene i odlaganje primene ovog propisa. Za izgradnju bilo koje elektrane potreban je novac, ali izgleda da je za neke problem samo kad se novac ulaže u elektrane koje koriste OIE“, rekla je Mihajlovićeva.

Ističe da je ovde reč o kapacitetima čija je gradnja planirana u narednih deceniju ili dve, a ne o elektranama koje čekaju da budu priključene na mrežu sutra, za mesec ili godinu dana.

„S druge strane, izgleda da nemaju nikakve bojazni oko elektrana na ugalj koje će i u Srbiji, u dogledno vreme, biti opterećene taksama na ugljenik, koje bi značajno podigle troškove EPS-a. S druge strane, troškovi proizvodnje energije iz obnovljivih izvora se smanjuju“, istakla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da problem balansiranja koji se predstavlja kao nepremostiva prepreka razvoju OIE nešto sa čime se susreću i druge zemlje i da rešenje nije u stopiranju energetske tranzicije nego u gradnji novih energetskih kapaciteta, što se pre svega odnosi na reverzibilne HE Bistrica i Ðerdap 3.

„Ova oblast je toliko važna za razvoj da nije dovoljno da postoji jedan zakon u ovoj oblasti, nego bi u novoj vladi trebalo da postoji i posebno Ministarstvo za zelenu transformaciju i energetsku efikasnost. Verujem da je čista i zdrava Srbija ono što treba da ostavimo budućim generacijama, kao i da odustajanje od zelene energije nije stav većine ljudi u Srbiji“, naglasila je Mihajlovićeva.

Smatra da bi bilo veoma važno i korisno da se ponovo otvori razgovor o tom pitanju i da se vidi ko je za, ko protiv zelene energije, kao i ko je deklarativno za, ali svojim činjenjem ili nečinjenjem radi protiv zelene energije.

BONUS VIDEO Mihajlović: Havarije u EPS-u su posledica dugogodišnjeg nerada

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare