Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/MRE/ ZORAN PETROVIC

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da država nikakvu odluku o realizaciji projekta "Jadar" koji sprovodi kompanija Rio Tinto u okolini Loznice neće doneti dok se ne završe sve studije o uticaju na životnu sredinu. Mihajlović je rekla da će otvaranje rudnika litijuma zavisiti od volje građana na referendumu, kao i da se pitanje zaštite životne sredine zloupotrebljava u političke svrhe, saopštio je njen kabinet.

„Najpre da vidimo ko govori o tome i ko objašnjava građankama i građanima Srbije da će doći do otvaranja rudnika, iako ne postoji nijedan ugovor, iako nema nikakve odluke. Vlada je jasno rekla da nema odluke o tome da li će se vaditi jadarit i otvarati rudnik dok se ne završe studije o uticaju na životnu sredinu i sprovede referendum. Oni koji o tome danas govore jesu lažni zaštitnici životne sredine, političari koji žele da se dokopaju funkcija“, navela je Mihajlović.

Pojasnila je da se to odnosi „na Dveri i na Zavetnike i na Ćutu i na sve one koji uzbunjuju narod, pre svega stanovnike Mačve, zato što ne postoji nijedna odluka, niti će Vlada da krije tako veliku stvar koja se tiče istraživanja i eksploatacije litijuma, odnosno jadarita“.

Mihajlović je istakla da je Srbija bogata kritičnim mineralima koji su ključni za budućnost celog svega, kao i da će sve informacije o jadaritu biti, kao i do sada, javno dostupne.

„Srbija je bogata litijumom, antimonom, bakrom, zlatom, to su kritični minerali za budućnost celog sveta. Ako možemo da to eksploatišemo zdravo i u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima, i ako se građani slože, mi ćemo to raditi. Ako to nije moguće, ako studija pokaže da će to dovesti do problema u životnoj sredini, onda nećemo raditi“, kazala je ministarka.

Ocenila je da dešavanja vezana za projekat „Jadar“ liče na period od pre 140 godina, „na trenutak kada je Milan Obrenović pokrenuo proces izgradnje pruge Beograd-Niš, kada su postojali najveće oportuniste tog doba, radikali Nikole Pašića, koji su govorili da će voz voziti đavo, da će to biti antisrpska crna zmija i najgore od svega da svako ko prođe tom prugom ili živi pored neće moći da dobije decu“.

„To jako liči na ovo što sad slušamo o ‘Jadru’, da će biti potop, da će nestati Mačvanski okrug, da će Drina da presuši, da od Jadra neće biti ništa, da će svi biti bolesni. To su stvari koje nemaju veze s istinom. Ipak, pamti se samo ono što je izgrađeno, a ne i oni koji su bili protiv toga, šireći neistine i zablude kojima se uzbunjuje javnost. Država će biti, kao i do sada, otvorena, daćemo sve informacije, a sve drugo je politikanstvo“, poručila je Mihajlović.

Bonus video: „Ne damo Jadar“ – zakoni se menjanju zbog Rio Tinta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare