Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

Srbija ima za cilj da najmanje 10 odsto smanji proizvodnju struje iz termo sektora do 2030. godine, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i istakla da nije tačno da se evropske zemlje vraćaju proizvodnji struje iz uglja.

Cilj Srbije po pitanju smanjenja proizvodnje struje iz uglja deluje ambiciozno, ali je veoma ostvariv, poručila je Mihajlovićeva u Sarajevu na drugom forumu Energetske zajednice o pravednoj tranziciji.

Mihajlovićeva je naglasila da ni Srbija, niti druge zemlje u regionu, mogu bez investicija da naprave iskorak u enegetskoj bezbednosti.

Kaže da se dosta priča o potrebi napuštanja uglja kao izvora struje, ali da postoje i velike opstrukcije po tom pitanju, pa oni koji ništa ne bi da menjaju u energetskom sektoru pričaju kako se i druge države vraćaju termo sektoru.

„To nije tačno, druge države već 20 godina rade na energetskoj tranziciji, te se vraćaju možda jedan, dva, tri ili pet odsto. Dakle, nama su potrebne investicije, podrška i zajedništvo, regionalna saradnja kroz Enegetsku zajednicu, da bismo sledeće godine da pričamo o novim investicijama i tehnologijama koje koristimo i kvalitetu energije koju proizvodimo“, rekla je Mihajlovićeva.

Naglasila je da glavno pitanje u budućnosti neće biti samo pitanje količine već isključivo kvaliteta elektirčne i toplotne energije koju ćemo koristiti.

Srbija je opredeljana da svoje ambiciozne ciljeve ostvari, ali to ne želi da radi sama, već zajedno sa drugim zemljama u regionu koje, takođe, imaju prilično visok procenat uglja u proizvodnji struje, od 60 do 90 odsto.

Hoćemo da radimo zajedno i napravimo iskorak u zelenoj ekonomiji, poručila je ministarka Mihajlović.

BONUS VIDEO -Vučić: Ne odvrćem sijalice da bih uštedeo na računu za struju

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare