Foto: N1

Dosta je trudnica pozitivnih na koronavirus, ali većina njih ima lakšu kliničku sliku, izjavila je direktorka klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" Slađana Mihajlović. Ona je za opisala kako je izgledala intervnecija kada su lekari u skafanderima spasili život jednoj još nerođenoj bebi.

Ona je za Radio-televiziju Srbije pojasnila da je tim trudnicama potvrđen korona virus, ali da većina ima lakšu kliničku sliku i da samo jedna imala težu sliku i da je se ona leči u bolnici „Dr Dragiša Mišović“, koja je i kovid porodilište.

Mihajlović je dodala da je sada u toj bolnici šest beba i da su one dobro.

Prema njenim rečima, odvojene su ambulante za covid pozitivne trudnice, kod kojih je virus dokazan, i ambulante za sumnjive slučajeve – trudnice koje imaju respiratorne infekcije, temperaturu i slične simptome koji izazivaju sumnju.

Mihajlović je rekla da sada nema obolelih zdravstvenih radnika u tom porodilištu i istakla da su njeni ljudi „zmajevi“, da su tri medicinske sestre samohrane majke, ali da nikome na odeljenju nije palo na pamet da uzme bolovanje.

Ona je objasnila da su još u februaru u „Dr Dragiše Mišović“ počeli da nose maske, rukavice i kape, ali da se nije očekivalo da će doći do toga da danas rade u skafanderima.

Opisala je kako je juče uspešno izvedena intervencija kod trudnice zaražene koronavirusom, kojom je spasen život jedne bebe.

„Uradena je intrauterena transfuzija kod fetusa u 31. nedelji. Kod mame koja ima drugačiju krvnu grupu od bebe, prolaze antitela, koja kod bebe izazivaju hemoliticku bolest. Ako ne damo bebi transfuziju, doći ce do problema. Da bismo je spasili, pod punom opremom uradili smo transfuziju iglom kroz stomak, u pupčanik“, objasnila je Mihajlović.