Foto: Komesarijat za izbeglice

Migranti smešteni u prihvatnim centrima u Srbiji žele da pomognu državi koja ih je primila. U tri centra šiju se maske, a među migrantima ima i medicinara koji nude svoju stručnu pomoć, kaže za Nova.rs direktor Komesarijata za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

Maske se šiju u centrima u Bujanovcu, Adaševcima i Krnjači, kaže Cucić, i dodaje da su prve količine poslate javnim službama kojima je takva zaštita najpotrebnija.

„Drago mi je da su počeli da rade, nije bitno o kojoj količini maski je reč. Bitno je da su oni pokazali tu vrstu potrebe i da imaju čime da se zanimaju”, konstatuje direktor Komesarijata.

Dodaje da je proizvodnja maski počela tamo gde je bilo mašina i tehničkih mogućnosti, a ukoliko se to obezbedi i ostali, od ukupno 17 prihvatnih centara, spremni su da krenu u akciju.

Foto: Komesarijat za izbeglice

„Ako stignu mašine, nije nikakav problem da se organizujemo, imamo ih dosta koji bi mogli to da rade“, napominje Cucić.

Migranti smešteni u prihvatnom centru Bujanovac uputili su pismo Vladi Srbije u kojem navode da se, u znak zahvalnosti srpskom narodu, stavljaju na raspolaganje srpskoj Vladi i narodu u borbi protiv koronavirusa.

Foto: Komesarijat za izbeglice

 

„Među nama ima bolničara, radnika, farmera, ali smo svi pre svega ljudi koji nude svaku vrstu pomoći za koju Vlada smatrada je potrebna – od medicinske, preko raznošenja robe ljudima u karantinu, do čišćenja ulica“, poručili su migranti.

Direktor Komesarijata, ipak, napominje da će oni teško biti angažovani u nekim drugim institucijama, mimo svog dobrovoljnog rada u prihvatnim centrima, pošto bi trebalo ispoštovati i procedure, poput nostrifikacije diploma.

„Dobro je i ovako, dobro je da pomažu i ovaj naš sistem“, ističe Cucić.

Dodaje da se u centrima poštuju sve propisane procedure i da su se migranti sami organizovali kako bi održali red i propisanu izolaciju.