Foto: Milan Mitić/Južne vesti

Viši sud u Beogradu sutra bi konačno trebalo da održi završne reči na suđenju „Koridorima Srbije“ koji su prilikom izgradnje Koridora 10 na ulazu u Pirot, navodno greškom srušili porodičnu kuću učiteljice u penziji Mice Đorđević (76). Eksproprijacijom bilo je predviđeno da se sruši samo pomoćni objekat koji se nalazi dvadesetak metara od kuće, ali je navodno slučajno došlo do omaške.

Od 2016. kada se rušenje dogodilo, penzionisana učiteljica je postala beskućnik koji zavisi od dobre volje svojih prijatelja i poznanika, a suđenje odgovornima do danas nije okončano

„Šta da vam kažem…Izgubila sam veru u sve, ostao mi je samo Bog. Nadam se da će se suđenje sutra završiti, ali me ne bi iznendailo da se opet nešto izmisli kako bi se produžila ova agonija. Nemam pritužbu na rad suda, koliko na ponašanje odgovornih u „Koridorima“. Koriste svaku mogućnost da postupak razvuku, pa su sad počeli da šalju i pripravnike na suđenja“, rekla je za „Novu“ Mica Đorđević.

Ona kaže da je za sve ovo vreme niko od nadležnih u državi nije pozvao i raspitivao o njenoj situaciji, uprkos tome što je ona i sama obilazila sve moguće institucije u državi, uključujući i predsednika države.

„Niko nije uspeo da mi objasni kako je moguće da se napravi takva greška i sruši kuća. Više nisam sigurna da ću dočekati kraj suđenja“, kaže naša sagovornica.
Kako za „Novu“ priča Mica, na istom placu na kojem je ona imala kuću, njene sestre su imale vikendice.

Ona priča u prošlom vremenu, jer ni njene sestre više nemaju vikendice.

PROČITAJTE JOŠ

U kući koju su joj fatalnom greškom srušili Mica je živela 20 godina. Prvo sa suprugom, a zatim je, nakon njegove smrti odgajala devojčicu čija je hraniteljka postala preko Centra za socijalni rad. Kada se, nakon 10 godina, devojčica odselila, Mica je živela sa jednim od svojih sinova i njegovom porodicom.

„Jednog dana sam se biciklom vraćala iz grada, gde sam podučavala đake matematici, i tada sam upala u jarak, jer su ga neovlašćeno iskopali“, priseća se Mica početka ove priče koja traje već godinama.

Podsetimo, predstavnici firme koja je izvodila radove na ulazu u Pirot na Koridoru 10, 2016. godine srušili su Micinu kuću, iako je eksproprijacijom bilo predviđeno da se sruši samo pomoćni objekat koji se nalazi dvadesetak metara od kuće.

Mica se godinama rve sa državom, JP „Koridorima Srbije“ i izvođačem radova, firmom „Rubau“, ali njena borba bila je bezuspešna.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar