Leto, vrućina, rashlađivanje, rashladjivanje
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U narednom periodu ne očekujemo jako visoke temperature kao proteklih dana, ali izuzetno toplo vreme se nastavlja i na snazi će biti i žuti i narandžasti meteo-alarm, izjavio je za RTS meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj.

„Iako u narednom periodu ne očekujemo jako visoke temperature koje smo imali prethodnih dana, izuzetno toplo vreme se nastavlja, tako da će i dalje biti rizik zbog pojave šumskih požara na celom području Balkanskog poluostrva ali i istočnog Sredozemlja“, rekao je Sovilj za RTS.

Ocenjuje da će ovo će biti jedno od najtoplijih leta i, kako kaže, to je posledica izuzetno izraženog toplatnog talasa koji je zahvatio centralno i istočno Sredozemlje u prethodnom periodu, gde su temperature bile i do 47 stepeni, koliko je izmereno u pojedinim delovima Grčke.

„Najtoplije leto do sada bilo je 2012. godine. Prema dosadašnjim vrednostima, još nismo dostigli vrednosti temperature kao tog leta, ali u svakom slučaju, ovo će biti jedno od najtoplijih, pogotovo što ćemo i u narednom periodu imati izuzetno toplo vreme i na snazi će zbog toga biti i žuti i narandžasti meteo-alarm“, objašnjava Sovilj.

Kako kaže, u narednom periodu neće biti uslova za padavine.

„Nema padavina iako ih bude one će biti lokalnog karaktera. Padavine će biti lokalnog karaktera u vidu izolovanih pljuskova, ali nikakvog pravog osveženja ili intezivnih padavina koje bi značajnije stabilizovale situaciju neće biti“, navodi gost Jutarnjeg programa.

Navodi i da su zbog porasta temperatura reagovale i Ujedinjene nacije koje su u svom izveštaju navele da je upaljen crveni meteo-alarm za čovečanstvo zbog neodgovornosti čoveka prema prirodi.

„Taj izveštaj je dat zbog porasta temperature koji je primetan i na našem području. U proteklih šezdesetak godina imamo porast temperature za dva do tri stepena. Sam taj porast temperature vodi i izraženijim toplotnim talasima u toku leta i pojavi intenzivnijih šumskih požara“, navodi Sovilj.

Ističe da je zbog svega toga pred nama važan zadatak – da smanjimo upotrebu fosilnih goriva i koristimo zdraviju energiju.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar