Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Sa nastavkom izgradnje auto-puta od Pakovraća ka Požegi, nastavlja se i borba meštana sa državom kako bi naplatili ono što im se duguje za oduzetu imovinu na trasi te saobraćajnice. Oni su očajni jer dve godine žive na gradilištu, u prašini, bez vode.

Navode da neće da se isele iz svojih kuća dok ne dobiju novac i oni su ponovo blokirali prilaze gradilištu nezadovoljni što im kineski izvođač ulazi i u posede koji nisu privremeno ili trajno oduzeti.

Dve godine građani Pakovraća praktično žive na gradilištu, okruženi mašinama, u prašini , bez vode. Isto toliko traje sudski spor sa državom oko visine naknade za oduzimanje imovine. Pre dva meseca, podsećaju, održan je sastanak sa premijerkom, ali nije bilo pomaka.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Prema rečima Miloša Nikolića, oni su svoja obećanja ispunili, ali očekuju isto i od države, odnosno Vlade.

„Treba da nam plate kuće, zemljište i biljne kulture. Kada se to bude rešilo mi ćemo napuštati naše domove. Do tada nećemo ići nikuda, jer na preostalim delovima imanja koje nam ostaje, nas 15 kuća, mi tu ne možemo praviti nove objekte jer je 180 m od auto-puta zabranjena gradnja“, rekao je on.

Situacija je u međuvremenu postala još teža, jer kineski izvođači bez ikakvih rešenja ulaze i u njive koje nisu oduzete i odlažu otpad ili prave privremene puteve. Zbog toga su ističu primorani na blokade kako bi upozorili na bezakonje.

Dragana Vasović navodi da ovakvo postupanje države nije očekivala, a agonija traje više od dve godine.

„U strahu sam da ću doći jednoga dana i da će mi roditeljsku kuću, gde oni sami žive, zatrpati. Možda neće ni znati da tu postoje ljudi. Toga se plašim“, istakla je Vasović.

„Meni je oduzeto tri hektara zemlje, što je oko 200.000 – 300.000 evra, a ja nemam od čega da živim. Primam 10.000 dinara penzije. To je žalosno. Prave me socijalnim slučajem. Jesu me mučili 1947.godine za vreme komunizma, uzimali su, ali su i vraćali drugi, plaćali su ponešto“, razočaran je Slobodan Nikolić koji ima 92. godine.

Svi građani su u strahi u kažu da više nemaju kome da se žale. Ignoriše ih čak i Gradska uprava u Čačku.

„Išao sam i potezao pitanje ali niko te ne ferma ni dva posto. Što se tiče našeg gradonačelnika on postoji samo na papiru. Ne može da nađe za shodno da dođe, da rešimo problem. Dva puta je za poslednje tri godine dolazio ovde sve što je obećao, sve je slagao. Ovo je stvarno sramota“, kaže Milojko Ćosić.

Meštani kažu da im je jedina nada sud koji je doneo prve presude u njihovu korist, ali su se „Putevi Srbije“ žalili pa se agonija nastavlja pred višim sudskim instancama. I kineski radnici su, takođe, u problemu. Oni ne mogu da nastave radove na gradilištu, pa veći deo mašina stoji. A rokovi prolaze.

BONUS VIDEO Radovi na sanaciji puta u Malom Zvorniku – meštani ogorčeni

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar