Foto:N1

Republički Krizni štab dao je saglasnost da na teritoriji grada Kragujevca budu preduzete mere koje je predložio Institut za javno zdravlje Kragujevac. Zabranjeno je okupljanje više od pet osoba u zatvorenom prostoru, obavezne su maske i rukavice,  ugostiteljski objekti mogu da rade do 20h, obavezna je dezinfekcija  svih javnih prostora.

Zbog porasta broja obolelih, preventivne protivepidemiološke mere u Kragujevcu su vraćene na one koje su bile na snazi  tokom vanrednog stanja na teritoriji cele Republike. Republički krizbi štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid je na sednici koja je održana u ponedeljak 29. juna, usvojio predlog kragujevačkog Instituta za javno zdravlje i dao saglasnost da predložene mere mogu i da se primenjuju.

Mere su sledeće:

 1. Zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba, ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite,
 2. Zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija
 3. Ograničenje rada ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova
 4. Rad ugostiteljskih objekata prilagoditi tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dve osobe uz obavezni razmak od dva metra između stolova
 5. U obrazovnim ustanovama odložiti okupljanja, a prijemne i druge ispite organizovati uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od 2 metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica)
 6. U svim zatvorenim prostorima obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra
 7. U javnom prevozu obavezno nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila
 8. Zabrana rada otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara
 9. Puna primena svih preventivnih mera u vrtićima i predškolskim   ustanovama
 10. U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom  prostoru dozvoljeno je okupljanje do 5 osoba
 11. Sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja  verskih obreda
 12. Sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice)
 13. Česta dezinfekcija svih javnih objekata
 14. Dezinfekcija minimum jednom dnevno zajedničkih prostorija u  stambenim zgradama.
 15. Što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu  dezinfekcionih sredstava

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić  je na sednici gradskog  Kriznog štaba najavio da će poštovanje mera kontrolisati sve inspekcijske službe – komunalna, sanitarna i tržišna, kao i da će biti kažnjena sva preduzeća i pojedinci koji ne budu poštovali  restriktivna ograničenja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (6)