Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i dekan Biološkog fakulteta Beogradskog univerziteta Željko Tomanović potpisali su danas u Botaničkoj bašti Memorandum o saradnji Grada i te visokoškolske ustanove.

Sporazum, saglasni su, otvara još polja i mogućnosti za širu saradnju, koja je i do sada postojala.

Radojičić je naveo da je Botanička bašta veoma važno mesto za grad, da kroz baštu godišnje prođe 60.000 ljudi, od kojih je 30.000 dece, istakavši da je njen značaj pre svega u edukativnom smislu, jer se tu deca susreću sa botanikom, biologijom, prirodom.

On je kazao da Beograd ima ogroman potencijal koji nije iskorišćen prethodnih godina i da se baš kroz saradnju sa Biološkim fakultetom, iskazanu i Memorandumom, i stručnim licima, može unaprediti životna sredina.

Kao primer dobre saradnje sa fakultetom u proteklom periodu naznačio je rad na desetogodišnjoj strategiji u borbi protiv ambrozije.

Gradonačelnik je najavio dovršetak izgradnje Instituta za botaniku.

„Verujem da će primer dobre saradnje biti projekat izgradnje Instituta za botaniku. 25 i više godine se taj projekat ne realizuje. Tu bi, pored edukacije mladih, bio i legat i neka vrsta muzeja Josifu Pančiću, velikom imenu srpske ekologije i nauke“, istakao je gradonačelnik.

Tomanović se zahvalio gradonačelniku na inicijativi za potpisivanje Memoranduma, i na tome što je, kako je rekao, nakon dugog niza godina, prvi gradonačelnik koji je posetio Botaničku baštu.

Radojičić i Tomanović obišli su Botaničku baštu, Upravnu zgradu i buduću zgradu Instituta za botaniku, a gradonačelniku je uručena i zahvalnica Biološkog fakulteta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Danas je, inače, Svetski dan zaštite životne sredine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar