Foto: Nova S

Kako izgleda borba majke za starateljstvo nad detetom pokazuje primer sedam žena.  Njih sedam je sa jedne strane, a s druge - ista ekipa: veštak, advokat, tužilac. Ove majke kažu da su izgubile pravo da budu majke, zbog sprege nekoliko umreženih osoba na visokim funkcijama.  Jedna od njih, Nataša Naletina, bila je gošća emisije “Među nama” na televiziji NOVA S.

„Već četiri godine vodim borbu. Prvo je sudija Lidija Alagić to rešenje donela, Vrhovni kasacioni sud je tu odluku poništio. I dalje se borim za stareteljstvo, sad je neki ‘status kvo'“, navodi Nataša. 

Decu, kako kaže – ne viđa.

Moj bivši suprug po rešenju koje je na snazi već dve godine ih nije predao. Snalazim se – odem do škole da ih vidim, kad imaju neke sportske aktivnosti vidim ih na pet, deset minuta… Ali, to se sada ni ne dešava, tako da decu nisam videla pola godine“, kaže ova majka.

Kako dodaje – Centar za socijalni rad ima određeni stav po tom pitanju i svoj izveštaj je dao sudu, ali je sud taj koji – ne reaguje.

„Sad postoji sudski izvršitelj, postoje te prijave koje se podnose, ali kod mene tužilac povodom nedavanja deteta ništa ne radi. Ništa se ne dešava“, navodi Nataša Naletina.

Ova priča nije priča samo sedam žena. Takvih slučajeva ima mnogo više.

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra ističe da je ovde najmanje pitanje šta mogu centri za socijalni rad da urade.

„Centri za socijalni rad imaju ovlašćenje da posreduju, koriguju. Kada to pređe granice, izlazi iz njihovih ovlašćenja. Ovde su sada na redu sud i tužilaštvo. Ono što mi vidimo je da su ti postupci jako spori“, ističe Macanović.

Sporošću sistema se, kaže –  gubi, prođe šest meseci, godine… Deca odrastaju.

„Postupci gde je reč o omogućavanju deci da vide drugog roditelja treba da budu hitni“, ističe Vanja Macanović.

Opštirnije u emisiji „Među nama“:

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare