Podeli
Nikola Krstić i Aleksandar Jovović Foto:Nova S

Zagađenje u Boru preko svih granica, Smederevo i dalje prekriveno prašinom, Pančevo već dugo jedan od najzagađenijih gradova Srbije, Zrenjanin i dalje muku muči sa vodom za piće, ali i sa kafilerijom. To su samo neki od problema, na koje smo čini se zaboravili zbog koronavirusa. Da li nam je i dalje važno koji vazduh dišemo i da li nam je i dalje važno ko nas truje, u emsiji "Među nama" govorili su Aleksandar Jovović profesor mašinskog fakulteta, Nikola Kolja Krstić iz pokreta "Tvrđava" iz Smedereva, a preko onlajn veze uključila se Irena Živković, ekološka aktivistkinja iz Bora

Zašto kažete da se u Boru udiše smrt, upitala je na samom početku emsije, Maja Nikolić Irenu Živković, aktivistkinju iz Bora.

“Zato što mi sledećih godina možemo da očekujemo sva moderna oboljenja. Sve vrste raka, leukemiju, a astmu i bronhitis već imamo. Mi imamo konkretne podatke na šta pokazuju državne merne stanice merenja, gde sumpor dioksid prelazi deset puta dozvoljenu granicu od 350 mikrograma po kubnom metru vazduha, te očitavaju preko 3000 mikrograma. To je nešto što je zvanično tačno. Sada bih htela da kažem, da je danas Bor označavan kao nezagađen, a to se desilo zato što je topionica u redovnom godišnjem remontu. Dokle će biti ne znamo”, rekla je između ostalog Irena Živković.

O čemu su još govorili gosti emisije “Među nama” pogledajte u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar