Foto: NOVA S

Studenti Bogoslovije pokrenuli su onlajn peticiju za odbranu prava na mišljenje. Povod je kazna zabrane pojavljivanja u medijima koju je patrijarh Irinej izrekao svešteniku Vukašinu Miličeviću profesoru Bogoslovnog fakulteta zbog njegovog učestvovanja u emisiji "Utisak nedelje".

Kazna profesoru Miličeviću , inače docentu na Bogoslovnom fakultetu  nije izrečena samo zbog njegovog gostovanja u emisiji „Utisak nedelje“ već i zbog drugih njegovih nastupa u medijima, rekla je  studentkinja Bogoslovnog fakulteta Dragana Rakić  u emisiji „Među nama“

Peticiju za odbranu prava na mišljenje studenti su uputili na adresu Rektorata i Senata Univerziteta u Beogradu buduci da se radi o zabrani javnog istupanja  čime je onemogućena sloboda govora i mišljenja jednom univerzitetskom profesoru.

Peticiju su podržale i druge kolege sa Univerziteta i gotovo svih visokoškolskih ustanova. Ovaj problem se, kaže Rakić, pojavio na Bogoslovnom fakultetu ali se mogao pojaviti bilo gde.

Dodala je da su peticiju uputili rektoratu jer je Bogoslovni fakultet deo Univerziteta ali i zato jer su, kako kaže, znali da če tamo biti više sluha za ovaj problem.“Ukoliko se obratite crkvenim vlastima najverovatnije ćete naići na zatvorena vrata što smo imali prilike da vidimo“.

Bogoslovni fakultet jeste u okviru Univerziteta ali Statutom fakulteta je određeno da niko ne može da predaje bez odobrenja Svegtog arhijerejskogjk Sinoda SPC. Takođe niko ne može da studira bez nadzora nadležnog vladike.

Problem je nastao kada se te ingerencije koje ima Crkva zloupotrebe, kao što je bilo u ovom slučaju.

Bogoslovni fakultet treba da ostane deo Univerziteta ali prava koja ima Crkva u ovom slučaju su potpuno zloupotrebljena.  Zabranu ili dozvolu nekome da predaje na našem fakultetu treba da donese mnogo ozbiljnija komisija nego što je naš Sinod“, smatra Dragana Rakić,