Medijska udruženja: Vlada nanosi štetu informisanju građana

Društvo 11. apr. 202013:48
Podeli:
Foto: EPA/KATHERINE TAYLOR

Medijska i novinarska udruženja zatražila su od Vlade Srbije da omogući novinarima da i dalje prate medijske konferencije Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa.

Smatramo da ne postoji nijedan razlog da, u momentu kada glavni epidemiolozi najavljuju odlučujuće i bitne dane za građane Srbije, Vlada ograniči direktna pitanja stručnjacima, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Slanje pitanja putem imejla pre konferencije i informisanje građana bez prisustva novinara otvara mogućnost za zloupotrebe pitanja i može dovesti do toga da upiti novinara koji poštuju Kodeks novinara Srbije ostanu bez odgovora.

Potpuno je apsurdno, ukazuje se u saopštenju, da lekari koji bi trebalo da se bore protiv virusa sede i pišu odgovore na pitanja, a posle toga da se ti odgovori čitaju na konferenciji bez novinara i to sa obrazloženjem da je reč o zaštiti zdravlja novinara.

Kada je u društvu povećan stepen straha i anksioznosti, novinari imaju ključnu ulogu da objektivno informišu građane i građanke o svim merama i da postavljaju pitanja predstavnicima vlasti i struke.

Ovim potezom Vlada Srbije nanosi štetu informisanju građana i zbog toga tražimo od nje da odmah prekine praksu sužavanja medijskih i novinarskih sloboda, ističe se u zajedničkom saopštenju Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Asocijacije medija, Asocijacije onlajn medija, Asocijacije lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacije nezavisnih elektronskih medija.